Opnieuw aanval: ‘Amsterdam anno 2020 onveilig voor homostellen’

11 mei 2020Leestijd: 4 minuten
Regenboogvlaggen in het centrum van Amsterdam - ANP

Het homostel dat op Eerste Paasdag werd belaagd en bespuugd in Amsterdam-Oost is zondagmiddag opnieuw mishandeld door een groep jonge mannen. Vier vragen en antwoorden.

Om welk homostel gaat het?

Op Eerste Paasdag werden Fabio Viano en zijn vriend Daniel ook uitgescholden en bedreigd in Amsterdam-Oost toen zij hand in hand bij een supermarkt liepen. Ze belden de politie en maakten in de tussentijd opnames. Die beelden deelden ze vervolgens op sociale media. Toen agenten ter plaatse kwamen, gingen de jongens ervandoor.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nadat de politie weer vertrok kwamen twee jongens terug en bespuugden ze het koppel.

Een 15-jarige verdachte meldde zich later op het politiebureau. Hij mocht als straf twee weken niet op straat komen. Op Koningsdag werd ook een 20-jarige verdachte opgepakt, hij werd herkend door agenten.

Wat gebeurde na het voorval?

Voordat hij zich meldde bij de politie deed de 15-jarige verdachte die zich ‘Ilyas’ noemt uitgebreid zijn verhaal op het YouTube-kanaal van vlogger Youness Ouaali.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘We zouden naar de winkel gaan, maar die was dicht. En toen liepen er twee homo’s voorbij en die keken een beetje lang. En toen zeiden ze iets met moslims, dat wij geobsedeerd zijn door hun.’ Daarna zou volgens Ilyas een van de mannen hem als eerste een duw hebben gegeven.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Hoog tijd voor een offensief tegen homohaat

Ilyas vindt dat hij zwart is gemaakt en onterecht wordt aangemerkt als homofoob. ‘Ik heb ze wel uitgescholden maar dat komt ook omdat ik zelf zwart werd gemaakt. Soms als je ruzie maakt met iemand, bijvoorbeeld met een Turk, dan zeg je ook: “kut-turk”, maar dat betekent niet dat je alle Turken haat.’ De schoppende beweging die hij maakt richting de blonde vrouw die de boel probeert te sussen in het filmpje was volgens Ilyas bedoeld om ‘afstand te bewaren’ en om te zorgen dat het homostel zou stoppen met filmen. Hij zegt veel last te hebben van het filmpje. ‘Iedereen stuurt het door, ook aan mijn familie.’

Ilyas gaf zichzelf na de opname aan bij de politie.

Ouaali is zelf ook omstreden. Eerder riep hij op om Israëlische toeristen in elkaar te slaan en noemde hij homo’s ziekelijk. In 2017 deed presentator Ajouad El Miloudi aangifte tegen Ouaali wegens afpersing.

Wat gebeurde er zondag?

Volgens de advocaat van het homostel Sebas Diekstra werden Fabio en Daniel zondag opnieuw belaagd in Amsterdam-Oost toen zij hand in hand liepen na een bezoek aan de supermarkt. Na een reeks opmerkingen vanuit een groep van vier liep Fabio op de jongens af om hen te confronteren. Zijn vriend bleef achter met de boodschappen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Ik wilde op zijn minst een foto van de jongens maken om die aan de politie te laten zien,’ zegt hij tegen het AD.

Op een gegeven moment stopten de jongens met vluchten en kwamen er anderen bij staan. De groep zou Fabio hebben aangevallen door hem van achteren te schoppen, waarbij hij op de grond viel. De politie was snel ter plaatse waardoor de aanval werd afgebroken en de groep wegvluchtte.

Eén persoon is staande gehouden.  Hij is niet meegenomen naar het bureau, omdat zijn rol in de gebeurtenissen niet duidelijk genoeg was. Het homokoppel wilde gelijk aangifte doen van de mishandeling. Dit zou volgens de agenten ter plekke niet meteen kunnen omdat het te druk was.

De politie kon maandag wel de aangifte opnemen. De zaak wordt nu verder onderzocht onder leiding van het OM.

Hoe reageren politici?

‘Amsterdam is onveilig voor homostellen,’ twittert Annabel Nanninga. ‘Anno 2020.’ De FVD-fractievoorzitter in Amsterdam geeft aan dat ze de komende raadsvergadering mondelinge vragen zal stellen aan de burgemeester en zal verzoeken om preventieve maatregelen en handhaving.

VVD-fractievoorzitter in Amsterdam Marianne Poot twittert dat er in Amsterdam geen plaats is voor dit soort geweld. ‘Je mag zijn wie je bent en houden van wie je wilt houden. Daders opsporen en straffen.’ Ze wil met de burgemeester in gesprek over de veiligheid van homostellen en opsporing van daders.

GroenLinks-Kamerlid Nevin Ozutok wil dat de politie de aanval zeer serieus neemt en een onderzoek start naar de daders.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.