FVD saneert ‘administratieve puinhoop’, ruzie met Otten laait weer op

03 september 2020Leestijd: 3 minuten
Baudet (midden) en Otten (rechts) op campagneavond FVD. Foto: ANP.

Forum voor Democratie is erin geslaagd de administratieve ‘puinhoop’ te saneren. De partij draait niet langer met verlies en is volop aan het sparen voor de verkiezingscampagne van volgend jaar. Dat zegt bestuurslid en FVD-senator Lennart van der Linden (36). Fractievoorzitter Thierry Baudet heeft volgens hem ‘tienduizenden euro’s’ aan de partij gedoneerd. Mede-oprichter Henk Otten krijgt de schuld van de ‘administratieve chaos’. Otten doet de beschuldiging af als ‘je reinste flauwekul’.

Vorig jaar werd Eerste Kamerlid Henk Otten, toen FVD-penningmeester, ‘wegens malversaties’ geroyeerd. Volgens Van der Linden heeft Otten een administratieve chaos achtergelaten. De partij wist niet eens hoeveel leden er stonden ingeschreven. Er kwamen wel contributiebedragen binnen op de bankrekening, maar van wie precies was niet meer te achterhalen. Die onduidelijkheid betekende een groot risico voor de partij: het ministerie van Binnenlandse Zaken keert alleen subsidie uit indien het ledental door een accountant onomstotelijk is vastgesteld.

Per 1 januari 2019 kon de accountant daarover geen goedkeurende verklaring afgeven. Per 1 januari 2020 lukte dat wel. Daarmee werd de subsidie veiliggesteld. ‘We hebben schoon schip kunnen maken,’ zegt Van der Linden. FVD – qua ledenaantal de grootste politieke partij – blijkt nog meer leden te hebben
dan eerder gemeld: niet 42.794, maar 43.716 betalende leden (peildatum:
1 januari 2020).

FVD ‘scheerde langs het randje van de afgrond’

Het had volgens Van der Linden heel slecht kunnen aflopen: ‘Een jaar geleden scheerden we langs het randje van de afgrond. De vorige penningmeester heeft veel geld er doorheen gejaagd.’

Lees dit omslagverhaal terug: De 100 van Thierry Baudet

elsevier Weekblad Cover editie 13 2019

De in september 2019 aangetreden nieuwe bestuursleden zeggen hard te hebben gewerkt aan de administratieve sanering. Woensdag maken zij de financiële documenten van de partij bekend. Hieruit blijkt dat een verlies van 112.000 euro over 2018 is omgetoverd in een positief resultaat van 192.000 euro over 2019.

Volgens Van der Linden stortte partijleider Thierry Baudet een groot bedrag in de partijkas. Hoeveel Baudet precies doneerde, wil Van der Linden niet zeggen, maar het zou gaan om ‘tienduizenden euro’s’.

FVD is hard bezig de oorlogskas te spekken, aldus het partijbestuur. In de begroting staat dat Forum een miljoen euro nodig heeft voor de verkiezingscampagne van 2021. ‘Met het oog op de verkiezingen en onze strijd tegen de kartelpartijen, zijn we druk in de weer om sponsoren te zoeken en de contributiebetalingen gesmeerd te laten verlopen,’ zegt Van der Linden.

Ruzie Forum-oprichters laait weer op. Otten: ‘Je reinste flauwekul’

Voormalig penningmeester en FVD-medeoprichter Henk Otten wijst de beschuldigingen resoluut van de hand. ‘Dit is je reinste flauwekul. Tot april 2019 was ik penningmeester van FVD en het was géén puinhoop. Misschien kon het iets beter, maar ik was bezig de zaak te optimaliseren.’ Verder was de ledenadministratie een taak van de partijsecretaris, niet van de penningmeester.

Otten zegt dat hij destijds ‘midden in de afronding van de cijfers zat, toen Baudet het nodig vond mij te lozen. Opeens werd mij alles uit handen getrokken.’

Lees meer over de laatste ontwikkelingen bij Forum voor Democratie: Wisseling in top FVD

Volgens Otten heeft Baudet geen benul van administratie: ‘Hij kan nog geen debet van credit onderscheiden.’ Voorjaar 2019 was FVD financieel gezond, bezweert Otten: ‘De fondsenwerving was mijn werk. Er kwamen miljoenen binnen. Mij wordt nu verweten er een puinhoop van te hebben gemaakt, maar dat is alleen maar een poging van Baudet om mijn nieuwe partij electoraal te beschadigen.’

Otten richtte in juni samen met Henk Krol – tot dan leider van 50Plus – een nieuwe politieke formatie op: Partij voor de Toekomst.