Den Haag

Diplomaat wordt op één na hoogste terreurbestrijder

21 oktober 2020Leestijd: 2 minuten

Ze was ambassadeur in Beirut en veiligheidsdiplomaat op Buitenlandse Zaken. Maandag verlaat Hester Somsen (48) na 23 jaar het ministerie om te beginnen als plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ze wordt als vervanger van Pieter Jaap-Aalbersberg de op één na hoogste terreurbestrijder van het land.

Dit schreef Eric Vrijsen over de Haagse stoelendans

Op het oog een opmerkelijke overstap. De meeste diplomaten blijven werken voor het departement van Buitenlandse Zaken en doen maar mondjesmaat mee aan de Haagse carrousel van topambtenaren. De laatste jaren verandert dat enigszins. De nieuwe hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken, Paul Huijts, kwam in september zelfs van buiten, van het ministerie van Algemene Zaken.

Als diplomaat werd Somsen specialist veiligheidsbeleid

Somsen heeft een klassieke diplomatenloopbaan gehad. Ze werkte in het Midden-Oosten, Afrika, Midden-Europa en de Balkan. Van 2013 tot en met 2016 was ze ambassadeur in Beirut. Die stad bezocht ze in augustus nog om bijstand te bieden aan de Nederlandse ambassade. De echtgenote van de ambassadeur verloor bij die ramp het leven.

De laatste jaren was Somsen als directeur Veiligheidsbeleid verantwoordelijk voor het ‘implementeren en monitoren van het Nederlandse internationale veiligheidsbeleid op het gebied van onder andere contra-terrorisme, cyber, hybride dreigingen en vredes- en crisisbeheersingsoperaties’.

EW bracht eerder de Haagse topambtenaren in beeld

Secretaris-generaal van Algemene Zaken Gert-Jan Buitendijk

Ze is daarmee gespecialiseerd in de terreinen waarmee de NCTV zich bezighoudt. ‘Jarenlang was mijn blik natuurlijk vooral op het buitenland gericht. Ik kijk ernaar uit om nu de vertaalslag te maken naar het eigen land. Om samen te werken met lokale overheden, het bedrijfsleven en andere ministeries aan de opdracht om Nederland veilig te houden,’ zegt Somsen.

De nieuwe terreurbestrijder was op het ministerie directeur en maakt als plaatsvervangend directeur-generaal NCTV promotie. Ze volgt bij de NCTV Patricia Zorko (55) op.

Patricia Zorko
Patricia Zorko

Die verliet in september na vijf jaar de NCTV, om plaatsvervangend directeur-generaal te worden bij Rijkswaterstaat. Zorko kwam van de politie, waar ze in 34 jaar tal van leidinggevende functies had en onder meer leiding gaf aan de jacht op de daders van de MH17-aanslag.

Ze was een van Charlie’s Angels

Toenmalig korps­chef Jan Wiarda noemde Patricia Zorko met enkele andere vrouwen aan de politietop zijn Charlie’s Angels.

Met haar overstap naar Rijkswaterstaat sloeg Zorko een andere weg in, maar helemaal vreemd is die overstap niet. Ze is ook al (werknemers)commissaris bij drinkwaterbedrijf Dunea, waar ze zich bezighoudt met automatisering, digitalisering en robotisering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.