Maatschappij raakt in de knel door tweede coronagolf

08 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Leerlingen van het Mendel College dragen een mondkapje op de eerste schooldag (foto ANP)

Scholen gaan dicht door een gebrek aan leerkrachten, ziekenhuizen schalen de reguliere zorg af, verpleeghuizen zien de sterfte onder bewoners wederom toenemen. Het coronavirus slaat opnieuw hard toe in Nederland.

Het bron- en contactonderzoek van coronapatiënten dat lokale GGD-afdelingen uitvoeren, wordt steeds verder ingeperkt. In West-Brabant ligt het onderzoek zelfs zo goed als stil. In de regio verdubbelt het aantal mensen dat positief test elke week. Tegen de regionale krant BN De Stem zegt een woordvoerder dat ‘het enige wat we kunnen doen, is deze mensen bellen en hun dringend adviseren om hun contacten in te lichten.’

Bron- en contactonderzoekLees ook het commentaar van Bram Hahn: Laatste kans om het virus in te dammen

In andere regio’s was het bron- en contactonderzoek al afgeschaald. Volgens het RIVM is het onderzoek alleen te handhaven als maximaal zo’n 5 procent van het totale aantal afgenomen tests positief is. Momenteel ligt dat percentage rond de 9,1 procent, zo blijkt uit het Dashboard Coronavirus van de Rijksoverheid.

ICT-problemen bij ziekenhuizen

In ziekenhuizen zorgt de aanwas van nieuwe coronapatiënten voor grote problemen. Diverse instellingen in Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Holland hebben de reguliere zorg al moeten afschalen. Het lukt ziekenhuizen onvoldoende om de coronapatiënten onderling goed te verdelen.

Donderdagochtend kampten diverse ziekenhuizen met een storing, waardoor aanmeldzuilen en videobellen niet werkten. Ook kunnen patiënten niet bij hun medische dossiers of laboratoriumuitslagen inzien.

Het gaat in elk geval om het St. Jans Gasthuis in Weert, de Noordwest Ziekenhuisgroep, met vestigingen in onder meer Alkmaar en Den Helder, Isala in Zwolle, het Diakonessenhuis in Utrecht, en het Dijklander Ziekenhuis, met vestigingen in Hoorn en Purmerend.

Volgens het St. Jans Gasthuis is de storing veroorzaakt door een DDoS-aanval. Patiënten kunnen zich wel aanmelden bij de balies van de ziekenhuizen.

Onduidelijk of scholen brandhaard zijn

Scholen worstelen met uitval van personeel. Leerkrachten mogen niet voor de klas staan als zij ziektesymptomen hebben. Diverse scholen in het hele land sluiten soms preventief de deuren als er te weinig personeel is dat kan werken. Onduidelijk is of scholen zelf brandhaarden zijn. Epidemioloog Patricia Bruijning zei woensdag tegen EW dat het aantal besmettingen op scholen toeneemt:

‘De vraag is of je het op scholen harder ziet oplopen dan in andere settings in de samenleving. Als dat zo is, dan heb je een aanwijzing dat scholen brandhaarden zijn en plekken waar de epidemie wordt versterkt. Dat zagen we de eerste weken na de opening van de scholen nog niet. De cijfers van de laatste weken laten wel zien dat het aantal clusters op scholen snel oploopt, vooral op middelbare scholen. Dat vind ik zorgelijk, want als we op een gegeven moment echt gaan zien dat middelbare scholen belangrijke brandhaarden zijn, dan kom je wellicht weer in een situatie dat je moet gaan denken over schoolsluiting.’

Verantwoordelijk

Lees ook de column van Gerry van der List: Verantwoordelijk gedrag is soms te veel gevraagd

Sterfte in verpleeghuizen

Net als eerder dit jaar grijpt het virus ook weer om zich heen in de verpleeghuizen. Dinsdag werd bekend dat in het Drentse verpleeghuis De Omloop in Norg in ruim twee weken tijd 13 van de 24 bewoners zijn overleden aan COVID-19. Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, zag dinsdag een verdubbeling van het aantal besmettingen in verpleeghuizen, vergeleken met een week eerder. ‘Heel zorgwekkend’ noemt de organisatie de huidige situatie.

Ook het aantal doden in de verpleeghuizen stijgt flink. Vorige week werden 18 patiënten geregistreerd die overleden zijn aan COVID. Deze week steeg dat aantal naar 34 patiënten, blijkt uit cijfers die Verenso bijhoudt. In totaal overleden er in Nederland deze week 89 mensen aan COVID. Het bezoekbeleid in steeds meer verpleeghuizen is daarom opnieuw aangescherpt: zonder mondmasker, spatscherm en schort geen toegang.