NCTV-baas Aalbersberg pleit voor openen boekwinkels

09 februari 2021Leestijd: 1 minuut
De krantenkiosk en boekhandel blijven voorlopig gesloten. Foto: ANP

Pieter-Jaap Aalbersberg adviseert het kabinet boekwinkels als ‘essentieel’ te bestempelen, zodat ze weer open kunnen. Dit schrijft de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een advies ten behoeve van het Catshuisoverleg van maandag 8 februari. Het is onduidelijk of Aalbersberg hiermee ook de krantenkiosk bedoelt.

Het advies staat in de ‘Hoofdlijn dwarsdoorsnijdende toets (4)’ van zijn Heroverweging Maatregelenpakket.  Daarin staat op pagina 12 dat het open van niet-essentiële winkels ‘zeer gewenst’ is voor de (lokale) economie, maar dat daardoor de drukte zal toenemen ‘en daarmee de druk op de handhaving’, vooral in sommige stadscentra. Aalbersberg vreest voor ‘shoppen’ als een ‘dagje uit’. Maar hij maakt een uitzondering voor de boekwinkels.

Waarom Aalbergsberg voor deze uitzondering pleit, maakt zijn advies niet duidelijk. De afgelopen weken is er vanwege de informatievoorziening kritiek gekomen op het gesloten houden van  boekwinkel en krantenkiosk. Meer dan honderd schrijvers betoogden dat het vreemd is dat slijterijen en wietwinkels open zijn, maar boekwinkels nog steeds gesloten zijn.