EU-voorzitterschap Premium Corner

Een half jaar van Franse glorie in de Europese Unie

29 december 2021Leestijd: 2 minuten

Frans voorzitterschap van EU in eerste helft van 2022 schept hoge verwachtingen, vooral bij Fransen zelf.

Allons enfants de la Patrie, Le jour de gloire est arrivé,’ de eerste regels van de Marseillaise. Kom mee kinderen van het vaderland, de dag van glorie is aangebroken.

Luister ook de podcast BruXL met René van Rijckevorsel over dit onderwerp (tekst gaat hieronder verder):

Wat de Franse president Emmanuel Macron betreft, breken op 1 januari 2022 181 dagen van glorie aan. Op die dag neemt het trotse en in de Europese Unie (EU) (al)machtige Frankrijk (67 miljoen inwoners) het voorzitterschap over van het nietige Slovenië (2 miljoen).

Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de EU. De voorzitter is belangrijk bij het sluiten van compromissen. Hij kan ook eigen prioriteiten te stellen, in overleg met voorganger (Slovenië) en opvolger (Tsjechië neemt 1 juli het toverstokje over).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.