De Kamer lijdt aan Rutte-rancune. PVV en SP hanteren meteen de botte bijl in formatiedebat. PvdA en GroenLinks zijn subtieler, maar dat valt al bijna niet meer op. Politiek verslaggever Eric Vrijsen over de kunst van het oppositievoeren, het ‘kleurbad van de polarisatie’ en de 274 dagen op ‘Formation Island’.
Feitelijk kon de Tweede Kamer op de laatste vergaderdag van het jaar volstaan met het benoemen van ‘de heer Mark Rutte te ’s Gravenhage’ tot formateur van een door hem te leiden kabinet. Maar in een urenlang debat namen de toekomstige oppositiefracties alvast een voorschot op het parlementaire theater van de komende jaren. De politieke cultuur is verslaafd aan woede. In de media moeten partijleiders de botte bijl hanteren, want met een fileermesje komen ze er niet meer doorheen. Denken ze.
Lees ook dit commentaar van Eric Vrijsen over Rutte IV: geld moet alle wonden helen
Bijschaven en polijsten
Het oppositievoeren begint eigenlijk pas na de Regeringsverklaring, die VVD-premier Rutte ergens in de tweede helft van januari zal afleggen. In een debat markeren dan de niet-regeringsfracties hun posities. Gaan ze het ‘doorstart’-kabinet op alle fronten bevechten of stellen ze zich constructief op om de beleidsvoorstellen hier en daar nog wat te kunnen bijschaven en polijsten.
Dat laatste is eigenlijk een oude traditie in de Haagse politiek, maar langzamerhand is het land zo gewend geraakt aan politieke woede-uitbarstingen dat in elk geval in de media nuances verloren gaan. In werkelijkheid bestond het debat van donderdag niet louter uit gooi- en smijtwerk. De grijstinten doen ertoe.
Want let even op hoe voorzichtig Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) hun aanvallen op Rutte IV begonnen.
Klaver: ‘Allereerst mijn felicitaties. Het is volbracht. U heeft in ieder geval uw coalitie en de komende weken ook uw kabinet.’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen