Koning Willem-Alexander beëdigt maandag 10 januari de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte IV op Paleis Noordeinde. Daar is meer ruimte om te gehoorzamen aan de coronaregels dan op Huis ten Bosch. Ook de bordesfoto wordt op Noordeinde gemaakt. Hoe verloopt zo’n beëdiging en wat valt te vertellen over de geschiedenis en gebruiken van de bordesfoto?
Tijdens de beëdiging aanvaarden de zojuist benoemde bewindspersonen hun ambt ‘ten overstaan van de Koning’, zoals Artikel 49 van de Grondwet het formuleert. Daarbij leggen ze de eed, dan wel verklaring en belofte af en zweren of beloven ze trouw aan de Grondwet en de Koning. En dat ze hun ambt zo goed mogelijk zullen vervullen en niet zijn omgekocht en in de toekomst zich ook niet laten omkopen.
Lees ook het omslagverhaal van deze week: Hoe Kaag haar huid duur verkocht en Rutte zonder rem fietst
‘Nee toch, dan wordt het een toneelstukje’
Sinds 2012, bij de installatie van Rutte II, wordt de plechtigheid uitgezonden. Dat was die eerste keer geen succes, want er ging iets mis, waardoor de ceremonie moest worden herhaald. Tot ongenoegen van koningin Beatrix. ‘Nee toch, dan wordt het een toneelstukje.’ Tevens bleek de Oranjezaal op Huis ten Bosch een donkere en kwetsbare locatie voor een televisie-uitzending.
In 2017, de eerste keer dat koning Willem-Alexander een kabinet beëdigde, Rutte III, werd uitgeweken naar Paleis Noordeinde, aangezien Huis ten Bosch werd gerenoveerd.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen