Corona Premium Corner

Kabinet durft virus te laten gaan en zet de deuren open

25 januari 2022Leestijd: 4 minuten

Nu omikron niet tot piek in ziekenhuisopnames leidt, verwachten de meeste deskundigen een virusluwe periode tot het volgende najaar. Logisch dat kabinet versoepelingen doorvoert. Maar hoewel haast niemand het nog wil horen, blijft waakzaamheid geboden.

Met 10.000 besmettingen ging Nederland in december in lockdown, en nu er dagelijks 65.000 worden geteld (en in werkelijkheid waarschijnlijk zelfs 80.000) kondigt het kabinet versoepelingen aan. Als iets illustreert hoezeer omikron de bakens in de coronacrisis heeft verzet, is dit het wel.

Kijk hier de persconferentie terug (tekst gaat hieronder verder):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het OMT durft versoepelingen te adviseren omdat het met steeds meer zekerheid kan aflezen uit de cijfers in het buitenland dat omikron tot 40 à 60 procent minder ziekenhuisopnames leidt. Omdat de ziekenhuizen de laatste weken steeds minder druk bezet waren en de boostercampagne onder de kwetsbaarste groepen flink is opgeschoten (meer dan 90 procent van de 60-plussers heeft drie vaccinaties), is er in de zorgketen ruimte om uitgestelde zorg weer op te pakken en ook een lichte stijging van patiënten met COVID-19 aan te kunnen.

De cijfers over boosters zijn wel onduidelijk, want waar het Coronadashboard van de overheid meldt dat op 23 januari 56,6 procent van de 18-plussers een boosterprik had gehaald, schrijft Jaap van Dissel in het 139ste OMT-advies dat dat percentage op 73 procent ligt. Het verschil zit hem erin dat Van Dissel doelt op alle 18-plussers die op dit moment in aanmerking komen voor een boosterprik (dus niet degenen die nog geen twee keer zijn gevaccineerd) terwijl het Coronadashboard gewoon naar alle 18-plussers kijkt.

Zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) greep de persconferentie nog eens aan om te benadrukken hoezeer de vaccinaties en boosters de grootste problemen kunnen wegnemen. Kuipers illustreerde met een helder plaatje dat het overgrote deel van de ziekenhuisbedden wordt bezet door niet volledig gevaccineerden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.