Energie Premium Corner

EU-lidstaten moeten gasgebruik met 15 procent reduceren

20 juli 2022Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie wil dat alle 27 lidstaten minstens 15 procent op hun gasverbruik gaan besparen om Poetin de loef af te steken en economische malaise in de EU te voorkomen, kondigde Ursula von der Leyen woensdag 20 juli aan. Zij haalt daartoe Artikel 122 van stal.

Summertime, and the livin’ is easy...’ klinkt het in de opera Porgy and Bess (1935) van de Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937). Het is de tijd van de zomer en het leven is makkelijk.

Niet in 2022. Deze loeiwarme zomer – de eerste ‘normale’ na twee jaar coronastress – is een voorbode van een kille herfst en een gure winter waarop nu al moet worden voorgesorteerd.

Rusland voor 2 procent afhankelijk van gasexport naar EU

Zoals onder meer weekblad The Economist meldde, is Rusland voor zijn inkomsten slechts voor zo’n 2 procent afhankelijk van gasexport naar de Europese Unie, terwijl het aan Duitsland 55 procent en aan Italië 40 procent van hun gas leverde.

Lees ook het commentaar van Victor Pak: Stop Ruslands poging om de wereld te verhongeren 

Beetje pijn voor Vladimir Poetin leidt dus tot veel pijn in twee van de drie grootste economieën van de EU. Hij kan Europa blijven gijzelen met het aan- en uitzetten van de Russische gaskraan Nord Stream 1.

Bespaar op gas voor een veilige winter

Zoveel macht gunt de EU Poetin niet. Op woensdag 20 juli presenteerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het noodplan ‘Save gas for a safe winter’, gebaseerd op eenheid, coördinatie en solidariteit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.