HJ Schoo-lezing Premium Corner

Dilan Yeşilgöz-Zegerius: no-nonsense Amsterdammer

06 september 2022Leestijd: 7 minuten

Dilan Yeşilgöz-Zegerius zit goed in haar vel als minister. Op maandag 12 september houdt ze de HJ Schoo-lezing.

Dilan Yeşilgöz (Ankara, 1977) vluchtte met haar ouders naar Nederland in 1984. Studeerde cultuur, organisatie en management aan de Vrije Universiteit. Was ambtenaar gemeente Amersfoort (2004-2006), adviseur B&W Amsterdam (2006-2014), VVD-raadslid Amsterdam (2014-2017), mede-eigenaar adviesbureau (2015-2017), Kamerlid (2017-2021) en staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat (2021-2022). Is sinds dit jaar minister van Justitie en Veiligheid.

Ze veranderde afgelopen jaar van een politica met het hart op de tong tot een die haar woorden weegt. Niet zo gek voor een minister van Justitie en Veiligheid. De jaren daarvoor was Dilan Yeşilgöz-Zegerius (45) de VVD’er die het meeste in de publiciteit kwam met wat linkse tegenstanders ‘rechts rabiate taal’ noemden. Rond 2014 werd ze landelijk bekend door haar televisieoptredens bij Studio PowNed, waar ze als tafelgast met Thierry Baudet pittige meningen verkondigde. Als raadslid in Amsterdam ontpopte ze zich als felle politica die vond dat wetsovertreders keihard moesten worden aangepakt. Ze sprak gewone taal en vond vaak iets ‘schande’ of ‘bizar’.

Veel aandacht trok haar pleidooi voor een verbod op straatintimidatie. Vooral GroenLinks vond het niks. Toen GroenLinks-leider Jesse Klaver straatintimidatie wilde aanpakken, was Yeşilgöz er snel bij om hem te verwijten dat zijn partij haar in Amsterdam jarenlang had tegengewerkt. Uiteindelijk kwam dat verbod er wel.

Dilan Yeşilgöz is een onbevreesd politica die steevast op hoge hakken loopt, omdat dat haar zelfvertrouwen geeft. ‘Hooggehakt en goedgebekt’, omschreef Het Parool haar in haar Amsterdamse jaren. ‘Ze is niet groot en heeft een meisjesachtige stem. En een enorm temperament,’ typeerde dit weekblad haar in 2016. ‘Een pitbull met empathie die de Kamer in wil,’ vond de Volkskrant in 2017. Ze wordt ook wel ‘een no-nonsense Amsterdammer’ genoemd.

De VVD zette haar in 2017 op plek 19 van de kandidatenlijst van de Tweede Kamer. In 2021 stond ze al op 5. Dat jaar mocht ze invallen als staats­secretaris van Economische Zaken en Klimaat. Ze was in de Kamer al een van de indieners geweest van de Klimaatwet en noemt klimaat ‘een van de meest liberale onderwerpen’ en iets wat de VVD meer zou mogen claimen. ‘Het gaat echt over hoe laat je de wereld achter voor de generaties na ons, verantwoordelijkheid nemen.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.