Politici vertrouwen graag op modellen en voorspelbaarheid. Maar de wereld kenmerkt zich eerder door watervallen van tweesprongen.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Het lijkt wel alsof de afgelopen jaren, maanden en weken steeds turbulenter zijn geworden. Kleine gebeurtenissen worden opeens groot, vormen ketens, en doorkruisen langetermijnplannen. Dat geldt voor klimaat en epidemieën: van overstromingen tot bosbranden, van besmettingen tot prikken.
Maar het geldt ook voor massa-reacties hierop, vaak aangekaart via het internet: van vaccinatie-weigeringen tot complottheorieën, van avondklokrellen tot beurscrises. De autoriteiten reageren er vaak onhandig op, maar houden bovendien niet bij in hoeverre dat ook echt effect heeft. Misschien is er wel een heel andere manier van denken nodig om het beter te begrijpen. Geïnspireerd door… de roemruchte chaos-theorie.
Laten we eens kijken naar het parlement. De voorzitster daarvan, die orde en vertrouwen moet handhaven, laat een onderzoek instellen naar haar voorgangster. Die zou de vergaderingen weliswaar goed hebben geleid, maar zich tegelijk vele jaren hebben misdragen tegenover ambtenaren. Dat veroorzaakt nu opeens aanhoudende opschudding en tweestrijd in de Tweede Kamer. Niks orde en vertrouwen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen