Ongemerkt lost 1873 het jaar 1863 af als het jaar dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en toenmalige Antillen. Hoe is dat zo gegaan?
Als je eenmaal gaat graven in de geschiedenis, blijf je graven. Dat gevoel bekruipt je bij de historische kwestie die zijdelings – maar ook weer niet zo heel zijdelings – is verbonden met de verwachte excuses voor het Nederlandse slavernijverleden door het vierde kabinet-Rutte. De kwestie, namelijk, wanneer Nederland de slavernij in zijn koloniën afschafte. In 1863 of 1873?
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Dat laatste wordt steeds vaker vrij plompverloren beweerd. RTL Nieuws onthulde onlangs dat die langverwachte excuses aanstaande zijn en legde in het nieuwsbericht uit waarom. ‘Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.’ De omroep had dat vermoedelijk van niet de eerste de beste. Nog in september zeiden ’s lands hoogste historici hetzelfde. Eerst premier Mark Rutte (VVD) in Suriname. In De Nationale Assemblée in Paramaribo zei hij op 13 september: ‘Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen. We staan in het Koninkrijk der Nederlanden aan de vooravond van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij.’ Een week later herhaalde de Koning dat in de Troonrede.
Slavernij is formeel in 1863 afgeschaft
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen