Provinciale Staten Premium Corner

Nat en droog: Overijssel is een provincie met tegenovergestelde problemen

24 januari 2023Leestijd: 6 minuten

Nat en droog, hitte, een tekort aan drinkwater en plannen voor drinkbare rivieren vergen langetermijnwerk, passend bij ChristenUnie.

Een kletsnatte dag aan de Overijsselse Vecht. Een bijna magisch landschap van een wassende rivier en groene sappige weiden. De wind giert om het sluiswachtershuisje in Vechterweerd in Dalfsen. Herman Odink (64) leidt rond in het opgeknapte huisje waar het Waterschap Drents Overijsselse Delta evenementen en hei-sessies houdt.

Dit is het lage gedeelte van Overijssel. Aan de oostkant bij Enschede liggen de hoge en droge zandgronden. Twee gebieden met tegenovergestelde problemen. Geen kwesties waarvoor publiek en media warmlopen.

‘Laatst trokken we 53 miljoen euro uit voor de rioolwaterzuivering Echten, waar we groen gas gaan produceren en CO2 afvangen,’ zegt Odink, die bestuurder is van het waterschap en ChristenUnie-lijsttrekker bij de waterschapsverkiezingen die tegelijk worden gehouden met die van Provinciale Staten.

‘Ja, en dan verhogen jullie ook nog de belastingen,’ zegt Renate van der Velde-Buist (48), partijgenoot en lijsttrekker voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Odink: ‘Dan krijg je een telefoontje: “Ik meld me af voor het lidmaatschap van het waterschap.” Een burger die de prijsverhoging niet op prijs stelt.’ Maar de klager zal moeten slikken, want waterschapsbelasting betalen moet iedereen.

De provincie zit op slot door de stikstofproblematiek

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.