Europese Commissie: dol op Green Deal, niet op asielwetgeving

20 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Nederlander Hans Leijtens (rechts) is nieuwe directeur van het Europese grensagentschap Frontex. Foto: Thierry Monasse/Getty Images

Bij de energietransitie maakt de Europese Commissie haast, ziet correspondent in Brussel René van Rijckevorsel, maar bij asiel is het ook nu nog  pas op de plaats.

Voorjaar 2024 zijn er Europese verkiezingen. Dat betekent dat de Europese Commissie nog ruim een jaar heeft om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen door Parlement en lidstaten.

Vooral de gewenste energietransitie – speerpunt van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen – wordt er, om een populaire uitdrukking te gebruiken, ‘met stoom en kokend water’ doorgeduwd.

Vorige week zagen twee wetsvoorstellen het licht die de Green Deal snel de benodigde boost moeten geven. De Net-Zero Industry Act schept betere voorwaarden om bedrijven zonder uitstoot op te zetten.

De European Critical Raw Materials Act moet ervoor zorgen dat de Unie voldoende aardmaterialen heeft die nodig zijn voor onder meer windmolens en batterijen (Zie ook het artikel ‘Eigen erts eerst’).

Von der Leyen heeft weinig op met het dossier Asielmigratie

Zo dol als de Commissie is op de Green Deal, zo weinig heeft zij op met het belangrijke dossier Asielmigratie. In september 2020 is het Asiel- en Migratiepact gepresenteerd, dat voorziet in strengere grensbewaking én verdeling van asielmigranten over de lidstaten.

Dit laatste stuit op zoveel weerstand, dat er op zijn best vlak voor de verkiezingen van 2024 instemming zal zijn van Parlement en lidstaten.

Maar intussen is asielmigratie in veel landen een steeds acuter probleem. Daarom vroegen de regeringsleiders, onder aanvoering van premier Mark Rutte (VVD), de Commissie om met snelle maatregelen te komen.

Hier niks stoom en kokend water. Vorige week maakte de Commissie wat slappe plannen bekend (drones, monitoring, landen moeten werk maken van uitzetten kansloze asielzoekers). Van meewerken aan een hek aan de buitengrenzen wil de Commissie niets weten, het idee van opvang in de regio wordt weggehoond. Tijdens de Top in Brussel deze week konden de regeringsleiders de druk verder opvoeren.