Premium Lock Ingekleurd: hoe de oorlog gaat leven

21 april 2023Leestijd: 3 minuten
Nederlandse militairen vechten op het Noordereiland nog tegen de invasie. Zij weten niet dat negentig Duitse Heinkel-bommenwerpers al op weg zijn naar Rotterdam

De ingekleurde fotoboeken van Jakob Lagerweij brengen de oorlog akelig dichtbij.

Het is de droom van iedereen met interesse in de geschiedenis om het verleden tot leven te wekken. Om heel even met eigen ogen te zien hoe het vroeger écht was.

Reizen in de tijd zal nog wel een poosje toekomstmuziek blijven. Maar gelukkig is daar Jakob Lagerweij, een van de beste colouristen ter wereld. Hij weet oude zwart-witfoto’s zo precies en realistisch in te kleuren, dat ze net zo goed vandaag de dag op Instagram zouden kunnen verschijnen.

Met de boekenreeks WO2 in kleur werpt Lagerweij een even betoverend als confronterend nieuw licht op een bewogen periode: de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om vier fotoboeken, waarvan deel 1 (Onheil) en deel 2 (Onderdrukking) onlangs zijn verschenen. De resterende delen Strijd en Bevrijd komen in de loop van dit jaar in de winkel.

WO2 in kleur – deel 1 en 2 Jakob Lagerweij, Jaap Visser, Matty ­Verkamman en Ad van Liempt (Kick uit­gevers),€ 29,95 per deel. Deel 3 en 4 ­ver­schijnen in juni en september 2023.

In de boekenreeks brengt Lagerweij het drama, de angst en de tragiek, maar ook de romantiek en het avontuur terug van de oorlogsjaren, met nadruk op Nederland en België. Voor mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt, zullen de beelden schokkend herkenbaar zijn, voor alle anderen een ware openbaring.

De reeks WO2 in kleur wordt uitgegeven door uitgeverij Kick. De foto’s zijn voorzien van commentaar en duiding door Jaap Visser en Matty Verkamman, beiden uitgever bij Kick, en door journalist en historicus Ad van Liempt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw