Misdaad niet goed opgewassen tegen inzet hightech

20 april 2023Leestijd: 1 minuut
Na een pauze van 2,5 maand pakt de rechtbank Amsterdam de draad in het grootscheepse liquidatieproces Marengo weer op. Foto: Nico Garstman/HH/ANP

Dankzij onderschepte PGP-berichten zijn vorige week drie verdachten opgepakt die vermoedelijk betrokken waren bij drugssmokkel. Tegen de inzet van hightech lijkt de georganiseerde misdaad niet goed opgewassen, schrijft Gerlof Leistra.

Dankzij onderschepte PGP-berichten en internationale samenwerking konden  in de Dominicaanse Republiek drie verdachten worden opgepakt die vermoedelijk betrokken waren bij internationale cocaïnetransporten. Zeker één van hen, de 47-jarige Dennis G., zou een goede bekende zijn van drugsbaron Ridouan Taghi. Die werd in 2019 in Dubai opgepakt en hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd als opdrachtgever van zes liquidaties.

De recente arrestaties zijn het zoveelste succes voor de Landelijke Recherche. Na de aanhouding van Taghi zijn onder meer op Curaçao en in Dubai en Colombia de meeste van zijn vermeende handlangers aangehouden.

De beste speurneuzen zitten achter de computer, zo blijkt telkens weer. Tegen de inzet van hightech lijken criminelen niet goed opgewassen. Door de beschikbare informatie beter te benutten en te delen met instanties in binnen- en buitenland, staat de politie niet langer machteloos tegenover de georganiseerde misdaad.