Frans Timmermans: ‘De EU gaat fundamenteel veranderen’

13 juli 2023Leestijd: 2 minuten
Foto: Tim Dirven/ID Photo Agency

Heeft PvdA-coryfee Frans Timmermans wel zin in een Haagse terugkeer? Zijn grootste passie beslaat niet die paar vierkante kilometer rond het Binnenhof, maar het hele wereldtoneel en in het bijzonder Oekraïne, blijkt uit een interview in EW’s zomernummer.

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met de Green Deal, kan misschien beter Josep Borrell opvolgen als EU-buitenlandvertegenwoordiger. Die indruk krijg je als je hem spreekt over zijn passie voor geopolitiek en de rol van Europa daarin.

Frans Timmermans ziet Europese integratie ook als geopolitiek, en wil mede daarom dat Oekraïne zo snel mogelijk bij de EU komt. En daarmee moeten tevens Moldavië en de zes landen van de westelijke Balkan lid worden.

‘Een EU die zo uitbreidt, is niet meer de EU van vandaag,’ zegt hij tegen EW. Hij ziet een ‘Europa in concentrische cirkels’ voor zich. ‘Een Europa dat op bepaalde thema’s verder gaat en op andere thema’s niet.’

Frans Timmermans: ‘Wat er in Oekraïne gebeurt, ziet iedereen in Rusland’

Succes in Oekraïne –  niet alleen economisch, maar ook maatschappelijk – noemt Timmermans een van de weinige kansen ‘om Rusland de andere kant op te duwen’. ‘Wat er in Oekraïne gebeurt, ziet iedereen in Rusland. En dan hoop ik dat er daar een beweging komt van: hé, dat willen wij ook.’ Timmermans vergelijkt president Vladimir Poetin en zijn vazallen uitgebreid met de maffia.

Ontkoppelen (decoupling) van China vindt hij een bijzonder slecht idee. ‘Welke belangen dienen we door alle banden met China te verbreken? Geen enkel. Niet economisch, niet politiek. Ik vind het opmerkelijk dat je ook in Amerika niks meer hoort over decoupling.’

Frans Timmermans ziet kansen voor kernfusie en geo-engineering

Timmermans constateert in het interview ook dat de klimaatverandering wereldwijd om zich heen grijpt en dat dit tot meer problemen zal leiden, waaronder meer migratie naar Europa.

Hij pleit voor adaptatie en zegt dat kernfusie en geo-engineering in de toekomst misschien kunnen helpen. ‘We mogen nooit onderschatten hoezeer de menselijke geest tot innovatie in staat is als die wordt bedreigd. Het enige wat we ons niet kunnen veroorloven, is wanhoop.’