Premium Lock Zo liggen de kansen van Frans Timmermans in een race met de VVD

21 augustus 2023Leestijd: 9 minuten
Einde van de PvdA: Frans Timmermans, trouw sociaal-democraat, spreekt zich op partijcongres uit voor fusie met GroenLinks. Foto: Remko de Waal/ANP

Fusiepartij GroenLinks-PvdA gaat uit van een tweestrijd met de VVD. Lijsttrekker en campagnedier Frans Timmermans is daarin bedreven, maar alle eerdere keren verloor de PvdA.

Eindelijk hebben ze hun tweestrijd met de VVD – althans dat denken ze. Het idee van een fusie van PvdA en GroenLinks ontstond uit het besef dat Mark Rutte (VVD) ooit zou stoppen en dat de gebundelde progressieve krachten dan de nieuwe premier zouden kunnen leveren. Het moet gezegd: volgens de huidige peilingen voor de verkiezingen op 22 november is dat een reëel scenario. De VVD ligt nog voor, maar begint onder lijsttrekker Dilan Yeşilgöz met een dalende lijn. GroenLinks-PvdA komt langszij.

BBB zit ook op 25 virtuele zetels. Maar lijsttrekker Caroline van der Plas kan niet op hoge hakken lopen en weigert premier te worden. Dat zal haar door de concurrenten tijdens de campagne genadeloos worden ingepeperd: de echte strijd is VVD tegen GroenLinks-PvdA.

De peilingen van afgelopen weken zijn overigens weinig waard nu duidelijk is dat Pieter Omtzigt met een eigen lijst meedoet aan de verkiezingen. Intussen bereiden de campagneteams van GroenLinks-PvdA en VVD zich voor op een sprint à deux. En dat is Frans Timmermans wel toevertrouwd.

De voorgedragen lijsttrekker was in zijn jonge jaren amateurwielrenner en op Limburgs niveau tamelijk succesvol. Je moest hem met zijn zware postuur niet de Cauberg op laten rijden, maar in de eindsprint op een vlak parcours liet Timmermans zich gelden. Wielerliefhebbers wisten: ‘Franske is rap.’

In zijn eerste periode als Kamerlid (1998-2002) had hij in zijn werkkamer in het Kamergebouw zijn rode Gazelle op een rollenbank staan. Via de intercom volgde hij debatten, intussen trappend als een bezetene. In de PvdA had hij niet louter vrienden. Maar die inspanning op de racefiets bewees dat hij super ambitieus was en het nog ver zou brengen.

Op 22 november doet Rutte niet meer mee en ligt de wedstrijd open

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw