Niet alleen Nederland wacht dit najaar een gang naar de stembus. De voor de Europese Unie belangrijkste verkiezingen zijn die in Polen, op 15 oktober.
De Polen (er zijn er bijna 38 miljoen) kunnen aanmerkelijk sneller verkiezingen organiseren dan de Nederlanders. Ze werden pas op 8 augustus aangekondigd en worden tien weken later gehouden. Rutte IV viel een maand eerder. Maar de Nederlandse verkiezingen zijn pas op woensdag 22 november, ruim vijf weken na de Poolse.
Polen houden ook referendum over hervormingen Europees asielbeleid
De Polen organiseren bovendien tegelijk met de verkiezingen een referendum over geplande hervormingen van het Europese asielbeleid, dat lidstaten dwingt om asielzoekers op te nemen.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki (55) zette een maand geleden de toon met een video. Daarin kondigde hij aan dat de Poolse kiezers zal worden gevraagd of zij ‘de toelating van duizenden illegale immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika steunen onder het mechanisme van verplichte toelating, opgelegd door de Europese bureaucratie’.
Brussel hoopt op Poolse winst van het Burgerplatform
In Brussel zijn ze lastpost Morawiecki en zijn rechts-nationalistische partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) liever kwijt dan rijk. Daar hopen ze op winst van het Burgerplatform. Dat is de partij onder leiding van de gelouterde voormalig premier én voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (66).
De ambtstermijn van Morawiecki, sinds december 2017 premier, stond en staat in het teken van conflicten met Brussel. Die gaan over kwesties als onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media, de rechten van vrouwen en minderheden, en de klimaatdoelstellingen.
Helaas voor Brussel: bij de laatste peilingen (28 augustus) lagen de dwarsliggers van PiS 9 procentpunten voor op de buigzame Tusk (39 om 30 procent).