Premium Lock Maakindustrie kan het schudden: laatste pleitbezorgers vertrekken uit de Kamer

23 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
VVD-Kamerlid Pim van Strien (links) en Mustafa Amhaouch (CDA). Foto: Peter Hilz

Volkspartijen hadden vroeger een band met fabrieken. Nu stoppen de laatste industrie-woordvoerders van CDA en VVD, terwijl de PvdA op de duurzaamheidstoer gaat. De maakindustrie kan het voortaan schudden. Eric Vrijsen over ‘de gevaarlijke geest van zelfgenoegzaamheid’ in het parlement.

Einde van een tijdperk. De industrie-woordvoerders van CDA en VVD, Mustafa Amhaouch (53) en Pim van Strien (46), spraken voor het laatst in de Kamer tijdens de begrotingsbehandeling Economische Zaken. De een komt niet terug op de CDA-kieslijst. De ander staat bij de VVD op een 34ste, ‘niet direct verkiesbare’ plek. In de maakindustrie hoor je: ‘Zelfs de partijen waarvan wij het moeten hebben, laten hun industrie-woordvoerders vallen. We kunnen het schudden.’

De band tussen volkspartijen en industrie vervliegt. Ooit waren de lijntjes kort. Ondernemers en vakbondsbestuurders liepen bij CDA, PvdA en VVD de deur plat. Maakindustrie en basisindustrie zijn goed voor 800.000 banen. Maar in Den Haag liggen ze onder vuur.

In het begrotingsdebat probeerde VVD-minister Micky Adriaansens uit te leggen dat Tata Steel plannen maakt voor minimale overlast. GroenLinks en PvdA eisen dat ‘eerst de schadelijke delen van het bedrijf’ dicht moeten. Daarna zien ze wel verder. Daarmee sluit je het hele bedrijf – je kunt niet halverwege de lopende band een stukje overslaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw