Coalitie tegen migratie: minderheidskabinet over rechts?

17 november 2023Leestijd: 1 minuut
PVV-leider Geert Wilders in gesprek met Dilan Yeşilgöz. Foto: Dijkstra BV/HH/ANP

Drie partijen strijden om de eerste plaats. Kun je dan ‘strategisch’ stemmen? Toch wel. EW brengt vier opties in kaart. In deel 4: een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van NSC.

Sinds 2012 sluit de VVD de PVV uit, maar Yeşilgöz laat deze variant open. Zo’n coalitie wordt door geen van de overige partijen gepruimd, met uitzondering van BBB, SGP en JA21. Caroline van der Plas wil het liefst regeren in een combi met NSC, VVD en de SGP. Voor een meerderheid moet de PVV erbij, maar dat wil Omtzigt niet.

Minderheidskabinet met gedoogsteun NSC maakt puur rechts kabinet mogelijk

Een minderheidskabinet met gedoogsteun van de NSC maakt een puur rechts kabinet wel mogelijk. Bijvoorbeeld om een strenger immigratiebeleid te voeren. Omtzigt houdt van minderheidscoalities en wil maximaal 50.000 immigranten per jaar. Rechtse kiezers die deze variant willen bevorderen, stemmen PVV. Eventueel steunen ze SGP of JA21. Ze moeten wel opletten dat de VVD daardoor niet wegzakt, want dan gaan Omtzigt en Timmermans samen over links.

Wat ook kan, is een heldere voorkeursstem op nummer 6 van de VVD, asielwoordvoerder Ruben Brekelmans, die nog eerder dan Yeşilgöz durfde te beginnen over samenwerking met de PVV.

VVD (28), PVV (18), BBB (9) en JA21 (1) = 59 zetels