De hoge kosten van drugs voor de samenleving

04 december 2023Leestijd: 1 minuut
Vaten drugsafval gedumpt langs de Oude Notweg, parallel aan de A9. Foto: ANP

Drugs kost de samenleving miljarden. EW zocht uit hoeveel.

Alleen al het opruimen van chemisch afval van een drugslab kost de overheid vele miljoenen per jaar. In een beschermd natuurgebied bij Halsteren in Noord-Brabant ontdekte een boswachter een paar jaar geleden een immense drugsput die grote schade had aangericht. Het schoonmaken is in volle gang, maar kost enkele jaren. Er moesten alleen al honderden bomen voor wijken.

Bestrijding drugs bedraagt minimaal 4 miljard euro per jaar

Toch is de rekening van deze schoonmaakactie maar een fractie van de totale rekening van de drugsbestrijding. Die bedraagt minimaal 4 miljard euro per jaar – en volgens experts vermoedelijk het dubbele.

Veel kosten van de strijd tegen drugs vallen moeilijk in te schatten, blijkt uit een poging van EW om de rekening op te maken. Naast de miljardenuitgaven van de overheid zijn er nog de astronomische inkomsten van drugsproducenten en –handelaren. Zij profiteren gewetenloos van hun illegale activiteiten en zadelen de burgers van Nederland op met de kosten. Hoe hoog is de rekening? Lees het in de analyse van misdaadverslaggever Gerlof Leistra.