Nederlanders die zich in andere landen van de Europese Unie (EU) schuldig maken aan een verkeersovertreding, kunnen bij thuiskomst een boete verwachten. Ook buitenlanders die in Nederland een verkeersboete krijgen, moeten deze betalen.
Voor diverse overtredingen in het verkeer hebben landen afgesproken dat de bonnen gewoon moeten worden geïnd, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.
Afspraken
Lidstaten gaan kentekengegevens met elkaar uitwisselen, waardoor het innen van bekeuringen makkelijk wordt. Nederland had hierover al afspraken gemaakt met België en Duitsland.
Op basis van kentekenregistratie werden vorig jaar al 224.998 Belgische verkeersovertreders geconstateerd en 283.262 overtreders met een Duits kenteken.
Gegevens
De uitwisseling van kentekens geldt voor acht overtredingen: te hard rijden, het niet dragen van een veiligheidsgordel, door rood rijden, rijden onder invloed van drank of drugs, het niet dragen van een helm, het gebruiken van een verboden rijstrook, gebruikmaken van een telefoon tijdens het rijden.
Alleen Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken wisselen geen gegevens uit.