Premium Lock Democratie is niet voor laaghartige lafbekken

Twitter. Foto: ANP

Ondanks het geringe bereik is Twitter gezichtsbepalend voor de Nederlandse publieke opinie. Daarom zou de polarisatie van het debat iedereen zorgen moeten baren, vooral waar het escaleert in bedreigingen en intimidaties door laffe anoniempjes van het radicaallinkse Kafka of het radicaalrechtse Vizier op Links, zoals ook columnist Geerten Waling overkwam.

Of u eraan meedoet of niet, sociale media zijn niet meer weg te denken. Miljoenen Nederlanders vinden er sociaal contact, informatie of simpel vermaak, maar ook het publieke debat is goeddeels verplaatst van de traditionele naar de sociale media. Zoals elke verandering brengt dat voordelen mee, maar ook problemen.

Debat vinden we vooral op Twitter, het platform dat minder draait om foto’s en filmpjes dan om tekst. De ­dagelijkse tsunami van ontelbare korte berichtjes heeft een niet te onderschatten invloed op de publieke opinie – en op ons beeld van die publieke opinie.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

 

Bijna een miljoen dagelijkse gebruikers

De cijfers zijn vaag: van de twee tot drie miljoen ­Nederlandse Twitteraccounts zijn er een kleine miljoen dagelijks actief. Dat lijkt veel, maar het aantal serieuze twitteraars is dus lager dan de kijkcijfers van een populair praatprogramma. Veruit de meesten gebruiken Twitter nooit. Die zullen er misschien op neerkijken, op dat verbale geweld, die ongefilterde agressie, de vluchtigheid en oppervlakkigheid. Vuige kroegpraat!

Toch kan niemand eromheen. Al was het maar doordat Twitter een geliefd speeltje is van journalisten, politici en andere invloedrijke figuren. Voor hen is Twitter een peilstok voor maatschappelijke impact. Als een nieuwtje ‘leeft’ op Twitter, komt u het de volgende dag geheid tegen in uw krant en op de radio en televisie. Vooral bij ‘ophef’, een modieus woord voor controverse: wanneer ­iemand een scheve schaats heeft gereden, bijvoorbeeld met een uitspraak die niet strookt met wat sociaal geaccepteerd heet te zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw