Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

De horzelpartijen beginnen inmiddels behoorlijk te steken

17 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Niet alleen lokale partijen zijn winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwe, landelijke ‘horzelpartijen’ deden het ook goed, stelt Gertjan van Schoonhoven vast.

Natuurlijk zijn lokale partijen de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen geworden: in 223 van de 333 deelnemende gemeenten is een lokale partij nu de grootste, aldus de Verkiezingsdienst van het ANP donderdagochtend. Het aantal stemmen op een lokale partij groeide fors ten opzichte van 2018. Toch is er ook nog wel een ander type politieke partij als winnaar aan te wijzen: de horzelpartij.

Kiezer volhardt in boosheid: verkiezingen bevestigen vertrouwenscrisis

Wat is de horzelpartij? In het verleden, toen grote partijen nog groot waren, waren het vooral de eigen jongerenorganisaties die de grote moederpartijen prikkelden en scherp hielden. In het huidige politieke landschap lijkt die rol meer weggelegd voor al die kleine, nieuwe, autonome politieke partijen die er min of meer aan de lopende band worden opgericht. Soms zijn die partijen een afsplitsing van een bestaande grote partij. Denk aan DENK, opgericht door boos weggelopen PvdA-ers van Turkse komaf. Denk natuurlijk ook aan de PVV van Geert Wilders, ex-VVD-er van Limburgse komaf.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.