Preppers vond Gertjan van Schoonhoven altijd maar hysterische mafketels, maar door de oorlog in Oekraïne gaat hij toch een beetje anders naar ze kijken. En naar zijn kelder.
In normale tijden is er geen ruimte in je huis waaraan je zo weinig denkt als de kelder. Je doet er de was, stalt er verfblikken en kerstballen, en wijst één keer per jaar de cv-monteur de weg naar de ketel. Zolang hij droog is, is de kelder de meest onderhouds- en dus aandachtsarme ruimte van het huis. Best handig zo’n kelder. Maar nódig?
Dit jaar is alles anders. In Oekraïne leven halve steden nu al twee maanden in een bedompte schaduwwereld van metrostations en schuilkelders, de eigen kelder of die van de buurman. Deze dagelijkse blik in de Oekraïense kelderwereld zet je aan het denken. Wat als….? Komt er een moment dat je die onnodige kelder van je opeens heel érg nodig hebt? Voor puur lijfsbehoud?
Onveilig gevoel houdt niet op als je de thermosstaat op 19 graden hebt gezet
Lees meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Warffum: Hoe de Oekraïense ontheemden het hulp-gen van Warffum aanboorden
Beetje overdreven om zo te denken? In het licht van Marioepol, Boetsja, Charkov en al die andere helse Oekraïense steden: absoluut. Maar toch. Dat is wat die rotoorlog doet. Die kruipt onder je huid en in je bewustzijn en haalt hardhandig de bezem door het veilige web dat je dacht te hebben gesponnen. En dat onveilige gevoel verdwijnt niet als je de thermostaat op 19 graden hebt gezet. Het onveiligheidsgevoel houdt aan en wordt beetje bij beetje steeds sterker.
Een absurde gedachte is het eigenlijk ook. Je hoeft maar één blik te werpen op de websites van ‘schuilkelders onder je huis’, om te weten dat er veel geld en veel tijd nodig is om van jouw povere keldertje een serieuze atoomvrije schuilkelder te maken. Vergeet het. Die tijd is er niet, dat geld ook niet. Dus met deze kelder zul je het moeten doen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen