Premium Lock Hoog tijd voor duidelijke definitie ‘long COVID’

22 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Coronatest op op Rotterdam Airport. Foto: ANP

Schattingen van het aantal mensen dat kampt met langdurige naweeën van COVID lopen enorm uiteen, onder meer doordat een scherpe definitie ontbreekt. Dat is slecht voor patiënten en de corona-aanpak, schrijft Bram Hahn.

Een onderzoeksteam van het RIVM maakte afgelopen week tussentijdse bevindingen bekend van een onderzoek naar de gevolgen op langere termijn van een besmetting met het coronavirus. Het onderzoek wordt gedaan aan de hand van vragenlijsten onder een kleine 15.000 mensen, van wie zich er bijna 10.000 hadden gemeld kort nadat ze besmet waren geraakt.

Er was daarnaast een controlegroep van bijna 5.500 mensen die geen corona hadden gehad. Dit deel van het onderzoek beslaat de periode mei-december 2021, toen de alfavariant en vervolgens de deltavariant van het virus dominant waren.

Vaak aanhoudende klachten na besmetting

De uitkomsten zijn op het eerste oog zorgelijk te noemen: de helft van de ondervraagden die COVID hadden gehad, had drie maanden nadat ze ziek werden nog steeds een of meer klachten als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen of last van een drukke omgeving.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.