Zihni Özdil Premium Corner

Zihni Özdil: Er komen klimaatvluchtelingen aan

27 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

We kunnen niet eens een handjevol vluchtelingen beschaafd opvangen, wat gaan we dan doen als er straks 1,2 miljard klimaatvluchtelingen bij komen? De visieloosheid van de Nederlandse politiek is zorgelijk, schrijft Zihni Özdil.

Wat waren ze blij met de Turkije-deal in 2016. Met het plan dat werd bedacht door onze eigen Diederik Samsom – die als eerste Mark Rutte overtuigde ‘dat het zo moet – dachten de leiders van de Europese Unie een manier te hebben gevonden om de asielinstroom drastisch te verminderen. Erdogan zou in ruil voor een paar miljard euro de grens met Griekenland dichthouden.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij
schrijft elke zaterdag een column
voor ewmagazine.nl.

Erdogan hield zich
niet aan de afspraken

Een kniesoor die erop wees dat je daarmee aan een Turkse autocraat de sleutel van de poorten van Europa geeft. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was zo’n kniesoor. ‘Stop de chantage-deal met Turkije’, waarschuwde hij tevergeefs in het Kamerdebat. Of toenmalig D66-leider Alexander Pechtold, die net zo tevergeefs waarschuwde dat Erdogan zich niet aan afspraken houdt.

En zoals de kniesoren voorspelden, zo gebeurde het: Erdogan deed de poorten open om nog meer geld los te peuteren van de Europese Unie.

‘Erdogan kent de achilleshiel van Europa: chanteren met vluchtelingen,’ schreef Robbert de Witt in EW. Maar toen kwam de coronacrisis in maart 2020. Vrijwel al het verkeer kwam tot stilstand. Inclusief het vliegverkeer. Daardoor nam ook de migratie drastisch af. En dus ook de asielaanvragen.

Zorg structureel voor een ruim aanbod aanmeldcentra

Wat deed de Nederlandse regering toen in al haar wijsheid? De asielinfrastructuur afbouwen. Het aantal aanmeldcentra verminderen. Medewerkers van het COA wegsturen. Immers, ook asiel is een markt in de ogen van de marktwerking-salafisten die aan de knoppen draaien in Den Haag. En als de vraag van de asielconsument afneemt, moet je ook je voorraad (het aanbod) verminderen.

Een kniesoor die erop wees dat, zodra de coronacrisis voorbij was, het aantal asielaanvragen in rap tempo weer zou stijgen. Dat je structureel een ruim aanbod aan aanmeldcentra moet hebben, zelfs in periodes met minder aanvragen. Dat kleinschalige opvang menswaardiger is dan iedereen op een hoop gooien in een azc in Ter Apel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner