Een wereldwijde bevolkingsexplosie dient zich aan: half november wordt de achtmiljardste wereldburger geboren. Nederland zal ervaren dat de nationale bevolkingsgroei wordt aangejaagd door aanhoudende internationale verhuisbewegingen, schrijft demograaf Jan Latten. Tenzij de politiek tijdig vooruitkijkt en andere prioriteiten te stelt.
Vorig jaar stierven circa 70 miljoen wereldburgers en werden er circa 135 miljoen geboren. Mondiaal zit de demografische groei er dus nog stevig in. Half november zal de mijlpaal van acht miljard wereldburgers worden bereikt. De kans dat de achtmiljardste in Nederland wordt geboren, is uitermate klein. Circa twaalf van elke 10.000 baby’s komen in Nederland ter wereld. Toch zijn er hier mensen die kinderloos blijven om de mondiale aantallen te beperken. Zij zien hun ‘babyschaamte’ als oplossing voor een mondiaal probleem.
Jan Latten (1952) is socioloog en demograaf. Hij was hoofddemograaf
van het Centraal Bureau voor de Statistiek en hoogleraar sociale demografie. Is veelgevraagd spreker en essayist. Hij schrijft maandelijks een demografisch essay voor ewmagazine.nl.
Als het om nakomelingen gaat, is extra babyschaamte in Nederland overbodig. De babyboomers zijn immers al decennia geleden onbedoeld begonnen aan een demografische krimpkoers. Tussen 1945 en midden jaren zestig was er nog sprake van een geboortegolf. Er werden toen veel kinderen geboren en een groot gezin was vanzelfsprekend. Emigratie moest in de jaren vijftig verlichting brengen. En hoewel veel Nederlanders emigreerden, was de vrees nog lange tijd dat de bevolkingsomvang door de babyboom zou exploderen.
Babyboom-generatie creëerde onbedoeld ook een babybust
In 1965 voorzag het CBS nog een doorgroei tot 21 miljoen inwoners in 2000. Destijds voor de politiek reden om een Staatscommissie te vragen hoe het verder moest. Maar nog voor de Staatscommissie Muntendam in 1972 met aanbevelingen kwam, had de anticonceptiepil al een ingrijpende gedragsverandering teweeggebracht. Plots konden oudere stellen nakomertjes vermijden. Gezinsplanning had ingezet.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen