Premium Lock Het zichtbare ongemak van prinses Amalia

20 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Koningspaar en prinses Amalia bezoeken Saba. Foto: Remko de Waal/ANP

In een monarchie heeft het volk niets te zeggen over het staatshoofd. Het moet maar afwachten hoe Amalia het zal doen. Voorlopig ontbreekt het de, bij geboorte voor het hoge ambt voorbestemde, kroonprinses aan flair, schrijft Gerry van der List.

Het is een van de dingen die nette ouders hun nazaten voorhouden: je mag mensen niet op hun uiterlijk beoordelen. Deze raadgeving getuigt van beschaving en wijsheid. Ze is gebaseerd op het inzicht dat de menselijke buitenkant wel enigszins afhangt van de kwaliteit van de verzorging, maar toch grotendeels wordt bepaald door het lot, door spelingen van de natuur waarvoor iemand niet verantwoordelijk kan worden gehouden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Toch zondigen volwassenen zelf continu tegen deze fatsoensregel door de aandacht te vestigen op uiterlijkheden. Vaak in positieve zin. Lang bijvoorbeeld is de reeks complimenteuze beschouwingen over de verschijning van koningin Máxima. Willem-Alexander boft maar met zijn knappe echtgenote, zo luidt dan de boodschap.

Bij hun oudste dochter ligt het anders. Amalia is het slachtoffer van stekelige op- en aanmerkingen op sociale media. Dit leidt tot begrijpelijke verontwaardiging over fat shaming en de stellige bewering dat de hier en daar onbarmhartig bespotte kroonprinses toch echt een prachtige vrouw is.

De monarchie moet het deels hebben van uiterlijk vertoon

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw