Premium Lock Macron heeft gelijk over een eigen koers voor Europa

22 april 2023Leestijd: 3 minuten
Een container van ASML wordt in een vliegtuig geladen op Schiphol. Foto: ASML

De geopolitieke panelen verschuiven, schrijft Zihni Özdil. Als Europa zich niet in de schoot van China wil laten werpen, moet het snel gaan nadenken over een sterke en onafhankelijke toekomst.

Hoe bestempel je een bedrijf dat in tien jaar tijd zijn omzet ruim wist te verdrievoudigen naar 21 miljard euro? Een bedrijf dat volgens analisten in 2030 zelfs een omzet van 50 miljard euro kan behalen? Zo’n bedrijf noem je niet alleen een succes, maar ook een onmisbaar anker van een economie.

Ik heb het over het Nederlandse ASML, nationale trots. ASML is wereldleider in de productie van machines voor halfgeleiders.

Halfgeleiders zijn van geopolitiek belang

Halfgeleiders hebben eigenschappen van zowel een geleider als een isolator van elektrische stroom. Ze vormen een belangrijk onderdeel van elektronische componenten, zoals de meest geavanceerde computerchips. Cruciaal voor de ontwikkeling van de nieuwste generatie technologieën, zoals 5G, kunstmatige intelligentie, en het Internet of Things. Verder zijn ze van geopolitiek belang, omdat ze een fundamentele bouwsteen vormen voor moderne technologieën. Ze zijn essentieel voor economische groei en militaire capaciteit. Want halfgeleiders worden ook steeds belangrijker in militaire toepassingen, zoals radar, communicatiesystemen en cyberoorlogvoering.

De wereldwijde productie van de meest geavanceerde halfgeleiders is geconcentreerd in slechts enkele landen, waaronder Nederland. Landen die in staat zijn om controle over de productie ervan te verwerven of behouden, kunnen een aanzienlijk voordeel hebben op het slagveld. Dit maakt de productie van halfgeleiders tot een belangrijk onderdeel van de nationale veiligheid. Het kan leiden tot intensievere geopolitieke concurrentie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw