HJ Schoo-lezing biedt Caroline van der Plas de kans te vertellen wat ze met Nederland wil

20 juni 2023Leestijd: 2 minuten
Portret van Caroline van der Plas BBB. Foto: ANP

Kamerlid Caroline van der Plas houdt maandagavond 4 september de 15de HJ Schoo-lezing. Hoofdredacteur Arendo Joustra van EW, dat de jaarlijkse lezing organiseert, legt uit waarom de redactie van EW de leider van de BoerBurgerBeweging heeft gevraagd de lezing te houden.

Caroline van der Plas zit pas sinds 31 maart 2021 in de Kamer. Daardoor wordt ze nog steeds een beetje ervaren als de nieuwe leerling die halverwege het jaar in de klas is ­gekomen. Ze is populair, gezellig en doet mee met diverse groepjes, maar valt nog moeilijk te peilen. Je weet nog niet helemaal wat je aan haar hebt. Wel als persoon, maar niet inhoudelijk.

Vandaar dat we de leider van de BoerBurgerBeweging hebben gevraagd de HJ Schoo-lezing te houden, waarmee de redactie van dit blad elk jaar het ­politieke seizoen opent. In de Rode Hoed in Amsterdam krijgt ze op maandagavond 4 september de kans rustig uiteen te zetten hoe ze de toekomst van Nederland ziet, wat haar partij belangrijk vindt en op welke wijze ze dat wil realiseren. Een visie, kortom.

Caroline van der Plas kan Rutte opvolgen als premier als BBB de grootste wordt

Niet onbelangrijk, want BBB kan met haar als kandidaat-premier zomaar de grootste worden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zeker als Mark Rutte niet meer meedoet voor de VVD. Het is haar dit jaar al gelukt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en dus voor de Eerste Kamer. En dat alles met slechts één zetel in de Tweede Kamer.

Het zegt iets over de kracht van haar persoon. De deze maand 56 geworden Van der Plas doet normaal, is niet bang, staat open in het debat en heeft een demonstratieve afkeer van alle trucjes die politici vaak zo onuitstaanbaar maken. En zoals de leider is, is ook haar partij. Dit blijkt zowel uit de kandidaten die ze naar voren schuift voor allerlei functies, als uit de opstelling van BBB bij de vorming van de provinciebesturen.

Eén punt heeft ze al duidelijk gemaakt: ze wil graag over rechts regeren met CDA, JA21, de VVD zonder Rutte en een links partijtje. Voor de inhoud wachten we nog even op de HJ Schoo-lezing.

AANMELDEN VOOR DE EW HJ SCHOO-LEZING VAN CAROLINE VAN DER PLAS KAN HIER