Premium Lock Rapport: de UvA is niet te woke, en toch weer wel

03 juli 2023Leestijd: 3 minuten
DE LEIDSE RECTOR CAREL STOLKER (L) EN UVA-WETENSCHAPPER LAURENS BUIJS. FOTO'S: ANP.

De UvA voelt zich, na een melding van klokkenluider Laurens Buijs, door een externe commissie vrijgepleit van een ‘doorgeslagen woke-cultuur’. Maar dát is wel erg voorbarig, schrijft Geerten Waling.

Staat de academische vrijheid onder druk van woke of niet? Begin dit jaar schreef ik op deze pagina over Laurens Buijs, de sociale wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) die besloot een klokkenluidersmelding te doen van ‘institutionele misstanden’. Hij voelde zich door zijn collega’s en door studenten geïsoleerd en bedreigd in zijn baan, omdat hij onwenselijke opvattingen verkondigde – zoals stevige kritiek op de ‘non-binaire’ gender­identiteit en het academisch onderzoek ernaar.

Zoals dat moet bij klokgelui benoemde zijn werkgever, de UvA, een externe commissie om de melding te onderzoeken. Intussen werd Buijs geschorst en uiteindelijk ontslagen. Dit omdat hij op sociale media steeds harder verbaal om zich heen ging meppen en daarbij ook collega’s ongenadig hard op de korrel nam. Niet erg verstandig van Buijs, want met zijn hysterische gedrag maakt hij het zijn aanvankelijke sympathisanten steeds moeilijker hem in zijn moeizame strijd te steunen.

Het blijft bizar dat de UvA volgens Stolker niet ‘doorgeslagen woke’ is

De onderzoekscommissie onder leiding van de Leidse oud-rector magnificus Carel Stolker concludeerde, na ampel beraad en na gesprekken met veel betrokkenen, in een rapport van 93 bladzijden dat er geen aanwijzingen zijn van ‘institutionele misstanden’, zoals Laurens Buijs die als klokkenluider aanhangig wilde maken. De vlag ging uit bij de UvA, die zich vrijgesproken zag van elke verdenking. Maar het rapport gaat alleen over een deel van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, in het bijzonder de opleiding interdisciplinaire sociale wetenschap. Daarover gingen de klachten van Buijs. De commissie sprak bijvoorbeeld niet met circa tien (oud-)medewerkers van andere UvA-opleidingen die bij mij de afgelopen jaren hun beklag deden over de woke-gekte aan de UvA. Dankzij deze, uiteraard beschermde, bronnen heb ik al vaker daarover geschreven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw