Premium Lock Wat wordt de volgende echte defensiemissie? Geef militairen duidelijkheid

24 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Nederlandse militairen bewaken de omgeving in Ali Shirzai, Afghanistan. Foto: ANP

Hoe staan de politieke partijen tegenover een echte nieuwe defensiemissie? ‘Onze jongens en meiden’, die kunnen sneuvelen op gevaarlijke missies, hebben recht op duidelijkheid, aldus Geerten Waling.

Nederland heeft weleens moeite gehad om de daad bij het woord te voegen als ergens ter wereld militaire steun nodig was. Na vier jaar behoorlijke inzet in Afghanistan (2006-2010) was er alleen nog draagvlak voor een ‘geïntegreerde politietrainingsmissie’: een handjevol politie-instructeurs werd naar Kunduz gestuurd, op een beroerd georganiseerde missie waarbij de op te leiden politie vooral niet tegen de Taliban mocht gaan vechten. Nederland hield er een beschamende positie aan over in de lakse achterhoede van de internationale veiligheid.

Om over de structurele verzaking van de NAVO-plichten nog maar te zwijgen. Vorige week bleek dat de intussen demissionaire regering zelfs haar voornemen om de 2 procent van het nationaal inkomen in 2024 dan toch echt te halen, vermoedelijk niet kan waarmaken. Overigens zou een rechter zich eens moeten buigen over deze flagrante schending van de afspraken op de NAVO-top in Wales in 2014, waarmee de regering de veiligheid van toekomstige generaties ernstig op het spel heeft gezet.

Van krenterigheid of pacifisme is opeens niets meer te merken

Toch is het bijzonder hoeveel in een jaar kan veranderen. Sinds de Russische invasie van februari 2022 zijn flinke investeringen in defensie in elk geval geen taboe meer en ook valt op hoezeer de regering, vooral bij monde van de premier en de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, steun geeft aan Oekraïne – zowel materieel als diplomatiek. Van de oude krenterigheid van de koopman, of het pacifisme van de dominee, is ineens niets meer te merken.

Maar toch. Wapens, geld en expertise doneren, en bondgenoten aansporen om hetzelfde te doen, is niet hetzelfde als een echte militaire missie. Het is geen interventie waarbij ‘onze jongens en meiden’, zoals je dan hoort te zeggen, hun eigen leven in de waagschaal stellen om een bepaald, door politici in Den Haag geformuleerd doel te bereiken. Ook ik heb dierbaren in de krijgsmacht, en ik zou het afschuwelijk vinden als hun iets zou overkomen, maar helaas is de kans op ‘sneuvelen’ nu eenmaal realiteit voor iedereen in een uniform.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw