Premium Lock Nationale veiligheid is belangrijker dan ‘bestaanszekerheid’

14 november 2023Leestijd: 3 minuten
Verkiezingsborden in het centrum Den Haag. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

‘Bestaanszekerheid’? Verkiezingscampagne zou moeten gaan over nationale veiligheid, en dus over het voortbestaan van Nederland op termijn, schrijft René van Rijckevorsel.

Zou Frans Timmermans al een beetje spijt hebben? De lijstaanvoerder van GroenLinks-PvdA kwam uit Brussel terug naar Den Haag in de hoop en verwachting dat hij premier zou worden. Maar in de peilingen is zijn partijcombinatie derde, achter de VVD van Dilan Yeşilgöz en NSC van Pieter Omtzigt.

Natuurlijk is niet uitgesloten dat Timmermans alsnog de verkiezingen wint. Maar af en toe zal de gedachte vast door zijn hoofd spelen: in Brussel had ik meer kunnen betekenen dan straks in de Tweede Kamer.

Was hij als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie in Brussel gebleven, dan had Timmermans opnieuw kans gemaakt op één van de drie grote banen in de Europese Unie: die van Commissievoorzitter of – waarschijnlijker – voorzitter van de Europese Raad of Hoge Buitenlandvertegenwoordiger. De gedoodverfde socialistische kandidaat voor een mooie Brusselse positie, de Portugese premier António Costa, moest onlangs aftreden omdat hij wordt verdacht van illegale deals rond lithium en waterstof in Portugal.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw