Premium Lock Palestijnen steunen? Demonstreer dan tegen Hamas

20 november 2023Leestijd: 4 minuten
Pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam, zondag 19 november. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA

Prima dat mensen de straat opgaan voor het Palestijnse volk. Maar wie het echt meent, kan zich beter richten op Hamas dan op Israël, schrijft Arendo Joustra.

Toen terroristen van Hamas op 7 oktober Israël binnenvielen en een bloedbad aanrichtten onder militairen en vooral burgers, wisten ze één ding zeker. En dat was dat Israël hard zou terugslaan. Ook vanwege de meer dan tweehonderd gijzelaars, onder wie baby’s, kinderen, vrouwen en ouderen, die ze meesleepten naar hun holen in Gaza.

De leiders van Hamas gaven dit ook met zoveel woorden toe tegen The New York Times. Ze geven niets om de levens van de Gazanen die zij sinds 2007 besturen. De tegenaanval van Israël was uitgelokt. Hamas hoopte er zelfs op, wetende dat er veel doden zouden vallen.

Het verzoek van de demonstranten aan Israël om op zijn handen te gaan zitten, is naïef en absurd. Alsof de Verenigde Staten na de Japanse overval op Pearl Harbor op 7 december 1941 zich maar beter koest hadden moeten houden. Alsof Oekraïne niet had moeten reageren op de Russische invasie van 24 februari 2022.

Hamas heeft de burgerdoden in Gaza zelf geregisseerd

De doden in Gaza, waarvan Hamas de aantallen dagelijks doorgeeft aan de wereldpers – of de cijfers kloppen, weet niemand – heeft Hamas met een ongelooflijk cynisme zelf geregisseerd. Niet alleen door de bloeddorstige geweldsorgie in Israël, maar ook door zich daarna laf te verschuilen onder de burgerbevolking van Gaza. Je eigen buurvrouw als schild tegen de kogels.

Er zijn meer redenen waarom de demonstranten zich beter tegen Hamas kunnen richten. Sinds de terreurorganisatie de strook land bestuurt, heeft ze zoveel tunnels gebouwd dat die samen langer zijn dan alle metrolijnen onder Parijs bij elkaar. Dan praat je over een kilometer of 500. Het is niet bij Hamas opgekomen ook maar één schuilkelder voor de Gazanen te bouwen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw