Hopla, en wéér komt er voor ondernemers een bureaucratisch EU-monster bij

Vlaggen van de Europese Unie voor het gebouw van de Europese Commisie. Foto: ANP

Terwijl keer op keer klinkt dat de Europese Unie haar lidstaten kapotreguleert, komt er rustig weer een nieuw bureacratisch monster bij: de Richtlijn Duurzaamheidsverslaglegging voor ondernemingen. Ondernemers die willen groeien boven een omzet van 10 miljoen, kunnen het wel vergeten. René van Rijckevorsel begrijpt er niets van.

We zitten weer op het Europese strafbankje. De Commissie heeft een inbreukprocedure ingeleid in 17 van de 27 lidstaten, ook Nederland. Stouteriken die Brussel niks hebben laten horen over invoering van de Richtlijn Duurzaamheidsverslaglegging voor ondernemingen. Ook bekend als CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive.

Een richtlijn (in het Engels directive) is Europese wetgeving waaraan nationale parlementen nog kunnen sleutelen (bij een Europese verordening kan dat niet, die moet één op één worden overgenomen). De Tweede Kamer had er lang een handje van om richtlijnen strenger te maken: een kop erop. Het kabinet-Schoof wil daarvan af. In het Hoofdlijnenakkoord staat: ‘Geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid, bestaande koppen worden maximaal geschrapt.’

De CSRD-richtlijn verplicht ondernemingen vanaf 50 werknemers en een omzet van 10 miljoen euro om informatie te geven over de sociale en milieurisico’s waarmee ze zijn geconfronteerd en over de manier waarop hun activiteiten een impact hebben op mens en klimaat. Het gaat in de EU om 50.000 bedrijven, waaronder veel mkb’ers.

PvdA-Europarlementariër Lara Wolters was rapporteur van de richtlijn. ‘Als je als politiek geen sluitende regels maakt, laat je het over aan rechters om juridische gaten te dichten. Het is tijd dat wij als politici duidelijkheid verschaffen over wat we van bedrijven verwachten op het gebied van duurzaamheid, klimaat en mensenrechten,’ zei zij in maart 2023 tegen EW. De omzettingstermijn van de richtlijn naar Nederlandse wet verstreek 6 juli 2024. Ongehoorzame lidstaten hebben tot eind november om de omzetting te voltooien. In september liet de Raad van State weten geen opmerkingen te hebben bij het wetsvoorstel van het kabinet. Nu nog de Tweede en Eerste Kamer en Nederland kan van het bankje.

Ten koste van de winst

De wet komt voort uit goede bedoelingen en een streven naar een betere wereld. Natuurlijk. Maar een ondernemer die wil groeien tot een omzet van boven de 10 miljoen euro en die zich verdiept in het ‘implementatiebesluit’, zal zijn plannen snel terzijde schuiven. Wie heeft nou zin om een com­pliance-afdeling op te tuigen, die ten koste gaat van de winst?

De administratieve druk van CSRD is enorm. Zo moet de ondernemer elk jaar tientallen ingewikkelde vragen beantwoorden die aantonen dat het bedrijf in de hele ‘waardeketen’ voldoet aan klimaat- en mensenrechtendoelen van de EU. Aantonen ‘dat bedrijfsmodel en strategie verenigbaar zijn met de overgang naar een duurzame economie en met de beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C in overeenstemming met het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering’.

Arme ondernemer. Tenzij je een consultancybedrijf hebt natuurlijk. Dan dank je Brussel op je blote knieën en bied je via Google ‘CSRD-hulp’ aan: ‘Leer meer over CSRD tijdens onze CSRD-dag en ontdek hoe jij de keten inzet om jouw organisatie (verder) te verduurzamen.’

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.