Beste studies 2019

Wageningen University en Hanzehogeschool topscorers

03 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

Elsevier Weekblad en onderzoeksbureau ResearchNed schieten scholieren te hulp bij het maken van hun studiekeuze. Voor Beste studies 2019 analyseerden de onderzoekers de oordelen van studenten over hun eigen opleiding uit de periode 2014 tot en met 2018. Wageningen University & Research en Hanzehogeschool Groningen blinken uit, zo blijkt. Voor het eerst is per opleiding ook informatie beschikbaar over de kansen op de arbeidsmarkt.

Door problemen bij de uitvoering van de Nationale Studenten Enquête (NSE), onder verantwoordelijkheid van stichting Studiekeuze123, ontbreken dit jaar voor het eerst sinds de eerste editie in 1994 actuele studentenoordelen in Beste studies.

Terwijl Studiekeuze123 – een initiatief van het ministerie van Onderwijs, studenten en het hoger onderwijs – nog werkt aan een grootschalige hersteloperatie om resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2019 alsnog beschikbaar te maken, moeten eindexamenkandidaten nu toch al een studie kiezen. De deadline voor aanmelding voor een numerus fixus-opleiding is immers 15 januari. Maar de resultaten voor universiteiten laten nog een tijdje op zich wachten en omdat hogescholen niet meewerken aan het herstel, komen daarover helemaal geen oordelen beschikbaar.

Vanuit de bittere noodzaak om te zoeken naar alternatieve informatie hebben de onderzoekers van Elsevier Weekblad en ResearchNed het beschikbare onderzoek uit de periode 2014 tot en met 2018 op verschillende punten uitgebreid en verbeterd. Zo ontwikkelden zij een methode om scores te berekenen op basis van de oordelen van studenten uit die periode. De opleidingen die drie jaar bij de beste hoorden, krijgen een medaille. Wageningen University en Hanzehogeschool slepen de meeste medailles binnen.

Ook zijn de opleidingsrapporten op de website van Beste studies uitgebreid met arbeidsmarktinformatie: wat verdienen afgestudeerden anderhalf jaar en tien jaar na het behalen van hun diploma, hoe snel vinden zij werk, en wat is de kans op een vast contract? De informatie is afkomstig uit het uitgebreide arbeidsmarktonderzoek Studie & Werk van Elsevier Weekblad en SEO.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.