Tips bij het zoeken naar een geschikte school

20 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Gomarus College Leeuwarden, foto: Reyer Boxem

Wat komt er kijken bij het kiezen van een geschikte middelbare school? Waar vind je de nodige informatie om beslagen ten ijs te verschijnen op open dagen? De zoektocht naar een geschikte school begint bij het vergelijken van de feiten over doorstroming, zittenblijvers en examencijfers. Een paar nuttige zoektips.

Klik hier voor alle resultaten van het onderzoek Beste scholen

Vooropstaat dus: welke prestaties levert een school? Sinds 2000 vergelijkt Elsevier Weekblad met het onderzoek Beste scholen alle scholen met vmbo, havo, vwo en gymnasium op basis van ‘harde cijfers’: Welke scholen tellen weinig zittenblijvers, waar zijn examencijfers hoog? Waar halen leerlingen met havo-advies toch het vwo?

Omdat alle scholen op dezelfde punten zijn vergeleken, krijgen ouders een eerlijk beeld van de kwaliteit van het onderwijs. De resultaten voor alle afdelingen – vmbo, havo en vwo – van alle middelbare scholen zijn hier te vinden.

Met kennis van de onderwijsresultaten gaat de zoektocht verder. Dan volgt alles wat een school aantrekkelijk maakt – van didactische aanpak, leuke leraren en een praktisch gebouw, tot pestprotocollen en buitenlandse reisjes.

Voor in de agenda:

 

  • 1 maart Advies basisschool is bekend
  • 15 april-15 mei Eindtoets basisonderwijs
  • 14 mei-25 mei Centraal examen vmbo-b
  • 14-29 mei Centraal examen havo en vwo

Schoolgids

Onmisbaar om kennis te maken met een school is de website scholenopdekaart.nl waarop scholen zichzelf breed presenteren. Onder het kopje ‘Resultaten’ is informatie te vinden over de feitelijke prestaties, onder ‘Waardering’ staan onder meer verwijzingen naar complete inspectierapporten. Meestal staat er ook een link naar de verplichte Schoolgids met allerhande praktische informatie, bijvoorbeeld over onderwijsmethoden en -visie, schoolreizen, extra begeleiding aan kinderen met leerproblemen en het gebruik van pestprotocollen.

Het enige probleem: de website is in permanente ontwikkeling, niet alle scholen zijn er te vinden en ook is de informatie nogal wisselend van omvang en kwaliteit.

Schoolbezoeken

Op de website zoekscholen.onderwijsinspectie.nl van de Onderwijsinspectie is kwaliteitsinformatie te vinden – zoals te verwachten is van een toezichthouder. Even zoeken, en dan zijn via het label ‘onderwijsresultaten’ bij elke afdeling (vmbo, havo, vwo) van een school de beoordelingen te vinden. Ook is een pdf te downloaden met grafieken waarop duidelijk te zien is waar de school staat ten opzichte van de landelijke normen. Daarnaast zijn ook recente rapporten te downloaden over schoolbezoeken door de inspecteurs.

Op elsevierweekblad.nl/onderzoek staat een onafhankelijke, eigen bewerking van Inspectiegegevens om prestaties te vergelijken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.