Universiteiten en hogescholen geven studiekiezers misleidende informatie over slaagpercentages en kansen op de arbeidsmarkt, zo luidt de klacht van de Keuzegids en DeDecaan.nl die in de media veel aandacht krijgt. Voor Kamerleden aanleiding om op te roepen tot ‘diepgaand onderzoek’. Minister van Onderwijs en Wetenschappen Jet Bussemaker (PvdA) kondigt een ‘reparatie’ aan.
Terechte klacht, terechte kritiek, maar niets nieuws. Het is precies de reden waarom Elsevier al twintig jaar met een eigen beoordeling van opleidingen komt, en precies de reden waarom Elsevier ook al twintig jaar zelf arbeidsmarktonderzoek financiert onder de naam Studie & Werk, uitgevoerd in samenwerking met SEO Economisch Onderzoek. De resultaten zijn te vinden op bestestudies.elsevier.nl en bestebanen.elsevier.nl.
Overuren
Dat universiteiten en hogescholen de zaken mooier voorstellen dan ze zijn, is snel verklaard: ze zijn voor hun financiering grotendeels afhankelijk van de euro’s per student. Dus draaien marketing-afdelingen overuren om er zoveel mogelijk binnen te halen. Maar de oorzaak alleen bij ‘marktwerking’ en ‘concurrentie’ leggen, is te makkelijk.
Elsevier-onderzoek Beste Banen
Alle informatie over je kansen op de arbeidsmarkt Lees verder >
Het zijn ministers en Kamerleden zelf die in het verleden de omstandigheden hebben geschapen waarin het mogelijk werd om generaties studenten te lokken met modieuze opleidingen en valse perspectieven op de arbeidsmarkt.
Ook Elsevier gebruikt de Nationale Studentenenquête, gefinancierd door de overheid. Daarvoor worden alle studenten benaderd en ruim één op de drie doet mee. Zeer waardevolle informatie, door Elsevier in samenwerking met onderzoeksbureau ResearchNed met een eigen methode bewerkt. Probleem: in de Stichting Studiekeuze123 die voor de voorlichting moet zorgen, hebben de instellingen zelf een grote rol bij het vaststellen van de vragenlijst. Wat hogescholen en universiteiten niet bevalt, komt er niet in.
Geflatteerd
Informatie over de arbeidsmarkt kent twee problemen. Op zich is het hbo redelijk bediend met een ‘hbo-monitor’, maar hoe goed of slecht studenten van de afzonderlijke hogescholen terechtkomen is geheim – omdat de hogescholen daarvoor betalen. Tweede probleem: universiteiten deden soms wel, dan weer niet mee aan een ‘wo-monitor’. En nu bestaat die monitor helemaal niet meer.
Elsevier-onderzoek Beste Studies − Alle informatie voor een verstandige studiekeuze Lees verder >
De gegevens die Studiekeuze123 nu presenteert over kansen op de arbeidsmarkt zijn geflatteerd, zoals de Keuzegids-redactie overtuigend aantoont. Dus, als studiekiezers willen weten of ze later een goede baan kunnen vinden, hebben ze twee opties: de universiteitsvoorlichter geloven op zijn/haar blauwe ogen, of kijken op bestebanen.elsevier.nl.