Europa staat voor een aantal grote veiligheidsproblemen. Op vier fronten: het islamitisch terrorisme, de ongecontroleerde buitengrenzen, Rusland en nu ook Turkije. Er is sprake van een meervoudig dreiging! Europa gaat hopelijk beseffen dat niet alleen Rusland maar ook Turkije een bedreiging vormt. Die moet niet worden onderschat, omdat zij zich ook voordoet in onze steden.
Volgens de Turkse regering heeft 51,41 procent (25.157.025 kiezers) ‘ja’ en 48,59 procent (23.777.091) ‘nee’ gestemd. Aangezien de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen, mogen we twijfelen aan de juistheid van deze cijfers. Ook buiten Europa mochten Turken stemmen. In België stemde 74,95 procent ‘ja’, in Oostenrijk 73,23 procent en in Nederland 70,94 procent. Zij hebben vrijwillig gekozen voor het legaliseren van tirannie in Turkije.
Welke rol speelden Europese politici bij groei macht Erdogan?
Wie de Turkse situatie in en buiten Turkije in ogenschouw neemt, ontkomt niet aan een politieke discussie over de rol van Europese partijen en politici bij de groei van de macht van Erdogan en zijn partij. Daarover heb ik in de blog van woensdag een en ander gezegd. Daarin analyseerde ik de rol van Joost Lagendijk.
Lagendijk is geboren in Roosendaal, in 1957. Hij is een ervaren en doorgewinterde politicus. Hij zat tien jaar in het Europese parlement namens GroenLinks. Eerder was hij actief in de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). Ook is niet onbelangrijk dat Lagendijk al tussen 1985 en 1987 werkte voor de Tweede Kamerfractie van de PSP. Een geboren socialistische activist!
De staat van dienst van Lagendijk bij GroenLinks is enorm: campagneleider, vicevoorzitter van de partij et cetera. Deze biografische aspecten zijn van belang voor deze analyse, Lagendijk is een professionele politicus. In het geval van Lagendijk is er dus geen sprake van een jeugdzonde. In zijn Brusselse carrière hield hij zich vooral bezig met het Midden-Oosten, Turkije en dus de expansiedrift van de EU.
Lagendijk was in 2008 blij dat Turks Hof de AKP niet verbood
Lagendijk wilde een Turkije onder leiding van Erdogan, en Erdogan lid laten worden van de EU. Hij was daarom ontzettend blij dat het Constitutionele Hof van Turkije in 2008 de AKP niet heeft verboden. Naar aanleiding van mijn kritiek op hem in mijn vorige blog, zag ik deze tweets van hem voorbijkomen:
— Joost Lagendijk (@joostlagendijk) 19 april 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
— Joost Lagendijk (@joostlagendijk) 19 april 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het is opmerkelijk dat hij nog steeds in de taal van zijn idool Erdogan spreekt: een juridische coup. Dit noemen we in Europa de rechtsstaat in actie! Ze wilden de mensenrechten en de seculiere republiek beschermen conform de eerdere uitspraak van het Europese hof voor de rechten van de mens.
GroenLinks wilde Erdogan in de Europese Unie
Meneer Lagendijk en met hem GroenLinks oefenden druk op Brussel uit om het Turkije van Erdogan lid te laten worden van de EU. Doordat Turkije kandidaat was geworden, stroomde er subsidie naar het regime van Erodgan om zich klaar te maken voor het lidmaatschap van de EU. Niemand heeft tot nu toe GroenLinks ter verantwoording willen roepen voor het bijdragen aan de vestiging van een despotisch regime in Turkije!
Lagendijk is brutaal en denkt dat wij gek zijn: er is een Erdogan vóór en na 2011, beweert hij. Ach, dat kan ook worden gezegd van Stalin, namelijk Stalin voor en na de jaren dertig, ook kunnen we dit zeggen van Khomeini, voor en na 1980 et cetera. Maar wie de opbouw van een despotisch regime reconstrueert, ziet een geheel en de continuïteit in het denken en handelen van een despoot en een despotische beweging.
Velen zoals ondergetekende, Leon de Winter en ook een aantal moedige Turkse intellectuelen en militairen vonden al in 2008 dat Erdogan een gevaarlijke islamistische despoot was. Ook de politieke professional Lagendijk kon weten dat de AKP niet deugde. Waarom gaat een socialist een islamist steunen?
Waar blijft Lagendijks zelfkritische analyse?
De tweets van Lagendijk brengen mij voor nu tot een pijnlijke conclusie: Lagendijk wil geen politieke verantwoordelijkheid nemen door in de openbaarheid een zelfkritische analyse te maken.
Nogmaals: Lagendijk heeft als een professionele politicus meegeholpen aan de vestiging van een misdadig regime. En hij heeft geluk. Onze journalisten zijn poeslief voor de volwassen linkse mannen en vrouwen, die in vrijheid despoten en politieke misdadigers steunen.
Europese politici moeten ter verantwoording worden geroepen voor hun steun aan Erdogan.