Premium Lock Identiteitspolitiek maakt meer kapot dan je lief is

18 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
identiteitspolitiek

Het oorspronkelijke doel van links kwam voort uit de behoefte om een groot deel van de bevolking een beter bestaan te bezorgen: kortere werkweek, kortere werkdag, beter loon, meer zekerheden, een onbezorgde oude dag en een betere toekomst voor de kinderen. Sympathisanten uit de burgerij gaven steun. Kerken bewogen een beetje mee, al was het maar uit angst dat de aanhang zou weglopen naar de goddeloze socialisten.

Maar is het links van nu nog wel het links van toen?

In veel opzichten niet. De meest linksen, de communisten, leden aan ernstig geloofwaardigheidsverlies toen Stalin en Mao als mensenverdelgers ongeveer net zo effectief bleken als Hitler. De sociaal-democraten haalden veel van hun sociaal-economische doelstellingen binnen, maar verlegden toen hun doelen naar de wereld en omarmden landverhuizers als het nieuwe proletariaat.

Kosmopolitisch links bezorgder over klimaat dan over arbeiders

Het communisme verscheen in de jaren negentig in een nieuwe gedaante en raapte als eerste degenen op die door de sociaal-democratie waren verlaten. Een nieuw soort links was bezorgder over het klimaat dan over de arbeiders en omarmde bovendien de multicultuur. Kosmopolitisch links, een beetje de volwassenen-afdeling van dat groene links, was ook erg voor Europa, het klimaat en voor immigratie, zo lang ze er zelf maar geen last van hadden. Sommigen gaven zelfs voorrang aan solidariteit met dieren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw