Premium Lock Ga eens met elkaar praten over de medicijntekorten

28 januari 2019Leestijd: 2 minuten

Nederlandse apothekers verkopen medicijnen aan het buitenland en zouden daarmee bijdragen aan de medicijntekorten in Nederland. Het is de zoveelste oorzaak die wordt genoemd voor de tekorten. Maar tot een oplossing leiden dit soort beschuldigingen uiteindelijk niet.

Dat er medicijntekorten zijn in Nederland is al langer bekend. Het is dan ook niet voor het eerst dat het onderwerp de voorpagina van een landelijke krant haalt. Nu schrijft het dagblad Trouw over ‘verborgen export’ van medicijnen door apothekers. De apothekers zouden medicijnen waar in Nederland een tekort aan is nog wel steeds – met winst – exporteren naar het buitenland. Dat zeggen althans een zorgverzekeraar en de belangenvereniging van kleine medicijnproducten.

Precieze aantallen zijn er niet. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd spreekt van ‘enkele’ signalen van apothekers die mogelijk de wet overtreden. Dat die ‘enkele’ apothekers eigenhandig kunnen zorgen voor medicijntekorten – die overigens vaak wereldwijd zijn – lijkt niet erg waarschijnlijk.

Hoe groot is het probleem?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw