Premium Lock Mooi: geen zak geld meer voor kansloze asielzoekers

12 april 2020Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers

Het was erg verleidelijk. De wetenschap dat als je asielaanvraag na een half jaar nog niet was afgehandeld, er met een beetje rekken tot 15.000 euro op je lag te wachten. Netto. Deze rare dwangsomregeling voor asielzoekers wordt gelukkig afgeschaft, schrijft René van Rijckevorsel.

Asielzoekers hebben, net als Nederlandse staatsburgers, het recht om een overheidsinstelling, in dit geval de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), in gebreke te stellen als niet binnen de wettelijke termijn uitsluitsel is gegeven.

Lees ook dit commentaar dat René van Rijckevorsel vorige maand schreef: Geen belastinggeld naar wachtende – en berekenende – asielzoekers

De termijn voor asielaanvragen bedraagt een half jaar. Was de aanvraag nog niet behandeld, dan had een asielzoeker daarna na een korte gerechtelijke procedure recht op een dwangsom van maximaal 100 euro per dag, met een maximum van 150 dagen. Tel uit je winst (terwijl intussen in het asielzoekerscentrum voor je natje en je droogje werd gezorgd): 15.000 keiharde euro’s. De meeste Nederlanders verdienen netto in 150 dagen een stuk minder – maar dan door keihard te werken.

Wel heel aanlokkelijk om in Nederland aan te kloppen voor asiel

Doordat de IND met forse achterstanden kampt, werd het wel heel aanlokkelijk om in Nederland aan te kloppen voor asiel. Een kansloze asielzoeker uit een veilig land als Marokko of Tunesië kon in iets minder dan een jaar vele malen meer verdienen dan in eigen land.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw