Premium Lock Corona zal hap uit salarissen KLM nemen

04 mei 2020Leestijd: 3 minuten
KLM-stewardessen en piloot. Foto: ANP.

Vrijwel iedereen is het erover eens dat hoge beloningen aan de top slecht samengaan met overheidssteun. Maar in hoeverre zijn andere salarissen en zelfs banen te handhaven? De discussie daarover komt eraan en wordt veel heviger, schrijft Marijn Jongsma.

De centrale drijfveer achter de miljarden aan loonkostensubsidies die de overheid verstrekt (tot maximaal 90 procent van de loonkosten) is dat de meeste Nederlanders hun baan en salaris behouden tot de coronacrisis voorbij is.

Elke ondernemer die kampt met omzetverliezen kan er gebruik van maken, mits het loon wordt aangevuld tot 100 procent en niemand wordt ontslagen.

Genereus, maar vanuit economisch oogpunt goed verdedigbaar

Deze NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) is tamelijk genereus, maar vanuit economisch gezichtspunt goed te verdedigen. Zodra werknemers vrezen voor hun baan of loon moeten inleveren, geven ze minder uit en wordt de crisis nog dieper.

Lees ook dit coververhaal terug: Hoe repareren we de economie na de lockdown?

In dat licht is de opwinding over het Britse Aon heel begrijpelijk. Deze verzekeringsadviseur vroeg de 2.600 Nederlandse medewerkers onlangs om 20 procent van hun loon in te leveren, opdat er niet in het aantal banen hoeft te worden gesneden. Volgens de bonden is de onderneming gezond. CNV-voorzitter Piet Fortuin stelde in Het Financieele Dagblad dat bedrijven momenteel vaker vragen om offers, ook als ze niet in financiële nood zitten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw