Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Zo’n schreeuwende Tweede Kamer, dat is pas echt schrikken

30 april 2021Leestijd: 3 minuten

Het debat in de Tweede Kamer is helemaal geen debat meer, maar een ritueel schreeuwen, waarbij de ene oppositiepartij niet voor de andere wil onderdoen in extreme hyperbolen. Gevreesd moet worden dat dat ‘debat’ van donderdag over de ministerraadnotulen een voorproefje is van wat ons de komende jaren staat te wachten, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Natuurlijk, de Tweede Kamer had terecht nog een appeltje te schillen met dit (demissionaire) kabinet. En natuurlijk, de premier en sommige andere leden van dat kabinet hebben zich, om het mild uit te drukken, niet bepaald voorbeeldig gedragen. Niet in de toeslagenaffaire, en niet in de verkenningsfase van de formatie. Leugens zijn leugens. Maar waar je als betrokken buitenstaander zo langzamerhand toch pas echt enorm van schrikt, dat is de Tweede Kamer zelf.

Oppositie sluipenderwijs zaak van extreme partijen geworden

De oppositie is sluipenderwijs een zaak van louter extreme partijen geworden: uiterst rechts, uiterst links en uiterst identitair. Dat is aan het debat in de Kamer te merken. Dat is helemaal geen debat meer, maar een ritueel schreeuwen, waarbij de ene oppositiepartij niet voor de andere wil onderdoen in extreme hyperbolen. Er is nul intentie om samen ‘verder’ te komen – gebutst en gelouterd de crisis te verlaten. Nee, de intentie is puur een verbale lynchpartij te houden, in de hoop dat de tirades de vijand in ‘Vak K’ permanente reputatieschade bezorgen. Aangeschoten wild creëren, dat is wat deze oppositie wil.

RegerenLees ook het commentaar van Arendo Joustra: Grote oppositiepartijen die nooit regeren, zijn levensgevaarlijk

De partijen die deze vorm van oppositie het sterkst belichamen, zijn grotendeels partijen die bij de verkiezingen fiks hebben verloren – PVV en SP – of, zoals DENK, zijn blijven steken op hetzelfde (geringe) aantal zetels. Toch gaan ze met z’n allen tegen het kabinet tekeer alsof ze een soort nationaal mandaat hebben om het geweten van de natie te spelen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.