Victor Pak

De dappere strijd van Liz Cheney

08 mei 2021Leestijd: 3 minuten

Is de Republikeinse partij de partij van bange lafaards? Daar lijkt het op nu Congreslid Liz Cheney vecht voor het behoud van haar invloedrijke positie in de partij. Die wordt bedreigd omdat ze niet meegaat in de leugens die oud-president Donald Trump verspreidt over de verkiezingen. Een schande, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Congreslid Liz Cheney is de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney. Haar vader initieerde met feitenvrije argumenten de Irak-oorlog begin deze eeuw. Misschien weet zijn dochter daarom zo goed de gevaren van Donald Trump en zijn verzinsels op waarde te schatten.

Trump is de leugenaar

De voormalig president kan zich maar niet bij zijn nederlaag neerleggen. Op een filmpje vanuit zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida stond Trump laatst weer te raaskallen over de verkiezingen van vorig jaar november. Hij voorspelde dat er nog duizenden stemmen zullen worden gevonden in diverse staten waar hij dik heeft verloren. De verkiezingsuitslag noemt Trump ‘de grote leugen’, terwijl hij zelf de leugenaar is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In diverse staten worden de stemmen momenteel nogmaals geteld. Na talloze rechtszaken en hertellingen is er nog geen flinter bewijs gevonden die zijn stelling onderbouwt. Joe Biden won de verkiezingen afgelopen november eerlijk.

Cheney stemde voor impeachment

Na de aanval op het Capitool begin januari was Cheney een van de eersten die Trump verantwoordelijk hield voor zijn rol bij de bestorming. Tijdens de impeachment-procedure in februari stemde ze samen met tien andere Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden voor Trumps uitsluiting van toekomstige politieke ambten.

Ook wil ze een onafhankelijk onderzoek naar de bestorming van het Capitool. Zo’n commissie kwam er ook na de aanslagen van 11 september 2001. Zo kan volgens haar de waarheid over de gebeurtenissen worden opgehelderd, inclusief de precieze rol die de president erin speelde.

Haar stem voor impeachment en haar wens om de bestorming nader te onderzoeken, kwamen Cheney op felle kritiek te staan. De Republikeinen willen haar lozen uit het fractiebestuur van de partij in het Huis van Afgevaardigden.

Maar Cheney wil strijdend ten onder gaan. In een opinieartikel in dagblad The Washington Post houdt ze voet bij stuk: ‘Het omarmen of negeren van Trumps uitlatingen kan aantrekkelijk lijken voor politieke of financiële doeleinden, maar zal op de lange termijn grote schade doen aan Amerika en onze partij.’

Politieke weekdieren

Ze haalt uit naar politieke weekdieren als de Republikeinse fractieleider Kevin McCarthy. Hij zei vlak na de aanval op het Capitool dat Trump daarvoor verantwoordelijkheid droeg. Vorige maand veranderde McCarthy van mening en zei hij dat Trump alles heeft gedaan om de aanval te stoppen. Daarbij wees McCarthy op de video van Trump waarin hij zegt de aanvallers bijzonder te vinden en van hen te houden.

De beoogde opvolger van Cheney in het partijbestuur heeft eenzelfde evolutie doorgemaakt als McCarthy. Ooit was Congreslid Elise Stefanik kritisch over Trump. Ze wilde in 2016 zelfs dat hij zijn belastingaangiften zou vrijgeven. Inmiddels verspreidt ook zij de leugens over verkiezingsfraude en kreeg zo Trumps aanbeveling voor de positie die Cheney nu nog inneemt.

De Republikeinse fractie stemde woensdag 12 mei over Cheneys lot. Zij kozen voor een bij elkaar gefantaseerde waarheid in plaats van te luisteren naar Cheney.

De stemming bepaalt de koers van de partij in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in 2022. Zoals Cheney schrijft, kan het verleidelijk zijn om Trumps leugens te omarmen, maar uiteindelijk gelooft niet meer dan 30 procent van de Amerikaanse bevolking die. Dat is aanzienlijk, maar met zo weinig aanhang win je eerlijke verkiezingen niet.

Dit stuk is op 13 mei ge-update naar aanleiding van de stemming binnen de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.