Jeroen van Wensen Premium Corner

Plan dienstjarenpensioen hoort in de prullenbak

14 mei 2021Leestijd: 3 minuten

Het klinkt logisch om werknemers na 45 dienstjaren vervroegd met pensioen te sturen, maar het plan is onuitvoerbaar. Toch durft het kabinet onder druk van een op hol geslagen FNV geen afstand te nemen van dit peperdure waanidee. Opnieuw een voorbeeld dat het pensioendossier bij de vakbonden niet in goede handen is, schrijft Jeroen van Wensen.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand >>

Wie op jonge leeftijd de arbeidsmarkt betreedt, mag op jonge leeftijd met pensioen. Dat is het idee achter het ’45 dienstjarenpensioen’. De stukadoor, de metselaar en de verpleger die op 18-jarige leeftijd met zijn zware werk is begonnen, krijgt dan een ‘vroeg-AOW’ vanaf 63 jaar en hoeft niet door te werken tot de reguliere ingangsdatum van de AOW op de leeftijd van 66 jaar en 4 maanden (oplopend naar 67 jaar in 2024).

Dienstjarenpensioen is onuitvoerbaar

Maar onderzoek laat zien dat dit in de praktijk niet werkt. Deze week vatte demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66) dat nog eens in vier kantjes samen.

Grootste struikelblok vormt het ontbreken van een betrouwbare administratie van het arbeidsverleden van werknemers. De enige instantie die de gegevens van alle werknemers centraal bijhoudt, is het UWV, maar die historie gaat niet verder terug dan 1998. Andere bronnen, zoals de administratie van pensioenfondsen, zijn onvolledig. Om over zelfstandigen (zzp’ers) nog maar te zwijgen. De enige die hun gegevens centraal bijhoudt, is de Belastingdienst. Maar die gooit de gegevens na twaalf jaar weg.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.