Premium Lock COVID-19 en narcisme: een uiterst giftig mengsel

12 november 2021Leestijd: 4 minuten
Protest in Den Haag met jodenster tegen coronamaatregelen. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Narcistische anti-coronaridders en volksmenners destabiliseren het gezondheidssysteem. Legitieme kritiek op het demissionaire kabinet-Rutte III en de effectiviteit van de maatregelen gaan te vaak gepaard met het ontkennen van de ernst van COVID-19, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

In ziekenhuizen zien we hoe de druk op zorgmedewerkers weer ondraaglijk is toegenomen door een nieuwe toestroom van COVID-19-patiënten. In de voorbije weken heb ik vaak ziekenhuizen bezocht en zorgmedewerkers gesproken. Langzamerhand gaan ook de patiënten lijden die een andere zorgbehandeling behoeven.

Al met al heb ik geen begrip voor demonstranten en politici die mensenlevens in gevaar brengen in naam van de vrijheid. O ironie! Ze eisen beslissingsvrijheid bij een infectieziekte! Nee mensen, jullie komen niet op voor je vrijheid. Deze tirannie van narcisme leidt tot vervreemding van menselijkheid.

Al bijna twee jaar is de wereld in de greep van de coronapandemie. Aanvankelijk benaderden staten de pandemie op verschillende wijze. Despotische staten als Iran bijvoorbeeld weigerden te aanvaarden dat er een pandemie gaande was.

Volgens Khamenei hadden Amerika en Israël de pandemie veroorzaakt

Later aanvaardde de Iraanse regering het bestaan van de coronapandemie, maar volgens de Iraanse leider Ali Khamenei hadden Amerika en Israël die veroorzaakt. Het zou gaan om een specifiek virus dat naar de genen van de Iraanse bevolking was gemodelleerd en bedoeld om Iraniërs te doden. Daarom verbood Khamenei westerse medicijnen en vaccins tegen het coronavirus, ook omdat de westerse medicijnen erop gericht zouden zijn de ziekte COVID-19 bij de ‘heldhaftige islamitische’ bevolking van Iran te verergeren.

Lees de column van Gerry van der List: Solidariteit met antivaxxers is veel te veel gevraagd

In de Verenigde Staten namen intussen het aantal doden en ernstig zieke COVID-19-patiënten toe. De gezondheidsinstellingen in Amerika trokken het al gauw niet meer. Honderdduizenden patiënten bezweken aan het coronavirus. Voor het tijdelijk opslaan van de coronadoden waren in New York tientallen koeltrucks nodig. Amerika had extra koelvrachtwagens voor coronadoden nodig! Uiteindelijk tellen de Verenigde Staten nu al ruim 780.000 coronadoden. Dus verspreidde Khamenei niet langer zijn bizarre theorie over de Amerikaanse en Israëlische origine van de naar Iraanse genen gemoduleerde infectieziekte COVID-19.

In Iran stierven honderdduizenden aan COVID-19

Hoe verliep de coronapandemie in Iran zelf? Er bestaan beelden van besmette kinderen die plotseling op straat flauwvielen. Iran geeft geen exacte cijfers, maar honderdduizenden in het land zijn gestorven aan COVID-19. Khamenei’s uitleg over COVID-19 als biologisch wapen ging uit als een nachtkaars. Ook de religieuze adviezen om te bidden omdat het gebed het beste medicijn tegen COVID-19 zou zijn, verdwenen als sneeuw onder de zon. Er bleef één probleem over: de vaccins.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw